Bajram-namaz na području Srebrenice klanjan na jedanaest mjesta

AA
Bajram-namaz na području Srebrenice klanjan na jedanaest mjesta
Bošnjaci u Srebrenici su ispratili Ramazan i s radošću dočekali Bajram.

Na području opštine Srebrenica bajram-namaz je klanjan na jedanaest mjesta, a centralna bajramska svečanost je održana u Bijeloj džamiji, koja je bila mala da primi sve vjernike.

"Bajram namaz je klanjan u obnovljenim džamijama u Potočarima, Sućesci, Slapovićima, Luci, Krušev Dolu, Osmačama, Liješću, Dobraku, Daljegošti i Osatu", kazao je glavni imam Medžlisa islamske zajednice Srebrenica Damir ef. Peštalić.

Peštalić je rekao da je Bajram radost koju treba dijeliti s drugima.

"Bajram je radost vjernika koju dijeli sa svojom porodicom i svojim okruženjem. Bajram treba podijeliti sa svima, koji su u okruženju. Blagodat Bajrama treba koristiti u svrhu pomirenja, bratske i ljudske energije iz koje ćemo izvući pouku da trebamo biti zajedno i jedinstveni, te fokusirani na dobro i k tome težiti", poručio je efendija Peštalić.

On je pozvao džematlije da obiđu majke koje su ostale bez svojih najmilijih.

"Otvorimo im vrata, pokažimo da nisu same u ove mubarek dane, olakšajmo im i budimo s njima. Mi smo njihova djeca", rekao je efendija Peštalić.

Senad Đozić je klanjao bajram-namaz sa sinom Asimom.

"Bajram je radost. Zaista je lijepo dočekivati bajrame u Srebrenici. Lijep je osjećaj vidjeti punu džamiju. Akobogda da dočekamo još mnogo bajrama zajedno u sreći, miru i rahatluku", poručio je Đozić.

Adem Bečirović je dočekao Bajram sa sinovima Belminom i Elminom.

"Svim muslimanima u Srebrenici, cijeloj našoj zemlji i širom svijeta nas trojica želimo sve najbolje, da bajramske i sve druge dane dočekaju u radosti. Mi smo sretni da u svom gradu dočekujemo Bajram, i da su tu stigle i mlađe generacije", kazao je Bečirović.

Mirsad Mujić je rekao da bajramske dane treba doživjeti, da ih je riječima teško opisati.

"Bajram Šerif Mubarek Olsun, svi zdravi i sretni bili. Ramazan je bio prilika da odricanjem budemo bolji, Bajram je prilika da to dobro pokažemo, da obiđemo svoju familiju, prijatelje i komšije, družimo se i budemo zajedno", istakao je Mujić.

Selo Luka je od centra Srebrenice udaljena 50 kilometara, a prvi put nakon rata u ovom mjestu je klanjan teravih-namaz.

Mještanin Hamo Zulanović u telefonskom razgovoru kaže da su stanovnici Luke sretni što su zajedno dočekali Bajram.

"Drago nam je da smo nakon 23 godine dočekali da ponovo klanjamo teravih-namaz, kao i da ponovo osjetimo, čujemo ezan i vidimo kandilje na našoj džamiji. Naša srca su puna. Sretni smo da smo imali softu koji je klanjao s nama, mladića Ramiza Lendu iz Novog Travnika.  Sretni smo što smo u zdravlju i rahatluku ispratili mubarek dane mjeseca ramazana i dočekali zajedno Bajram. Mi iz Luke upućujemo iskrene čestitke svim muslimanima, i želimo im sretne i berićetne bajramske dane. Bajram Šerif Mubarek Olsun", poručio je Zulanović.

Nakon klananja bajram-namaza u Bijeloj džamiji za džematlije je upriličen prijem i druženje uz kafu ispred Čaršijske džamije u Srebrenici. Srebreničani su obišli i Memorijalni centar Srebrenica - Potočari gdje su odali počast žrtvama genocida.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije