Bacanjem ruža u Drinu obilježena 25. godišnjica stradanja Bošnjaka

Fena
Bacanjem ruža u Drinu obilježena 25. godišnjica stradanja Bošnjaka
/ Ilustracija
U organizaciji Udruženja porodica nestalih "Višegrad 92" danas je u tom gradu obilježena 25. godišnjica stradanja njegovih stanovnika.

Simboličnim bacanjem  3.000 ruža u rijeku Drinu s Mosta "Mehmed-paše Sokolovića", odata je počast za oko 3.000 Bošnjaka, stanovnika Višegrada, ubijenih u minulom ratu.

Predsjednica Udruženja "Višegrad 92" Hedija Kasapović je kazala da se radi o tradicionalnom obilježavanju stradanja Višegrađana, koje je ove godine upriličeno pod nazivom "3.000 ruža za 3.000 života", a u znak sjećanja na žrtve.

Upozorila je da ni nakon 25 godina nema pravde, te da Udruženje "traga" za još više od 1.500 nestalih, istaknuvši da je obaveza preživjelih da trajno čuvaju sjećanje na svoje najmilije, a da odgovorni za zločine moraju biti izvedeni pred lice pravde i kažnjeni.   

Kasapović je podsjetila je da je simboličnom spuštanju ruža u Drinu, prethodio vjerski obred, odnosno učenje Fatihe i Jasina, a nakon ceremonije na višegradskom mostu klanjana je dženaza na mezarju Stražište, gdje su ukopani posmrtni ostaci jedne, u međuvremenu, identificirane osobe.

Obilježavanju 25. godišnjice stradanja Višegrađana, uz porodice stradalih, prisustvovali su predstavnici brojnih udruženja žrtava rata, bošnjački predstavnici vlasti u RS i vjerski službenici.

Zbog zločina u Višegradu Haški tribunal (ICTY) i Sud BiH izrekli su više osuđujućih poresuda, među kojima je i doživotna kazna zatvora koju je ICTY izrekao Milanu Lukiću. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije