Austrijski ORF: Zašto je Izetbegović Erdogana pozvao u BiH?

A. D.
Austrijski ORF: Zašto je Izetbegović Erdogana pozvao u BiH?
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Erdogan i Izetbegović
Austrijski državni kanal ORF, čiji su izvještači danas bili u Sarajevu, izvijestili su o velikom predizbornom mitingu Kongresa Unije evropskih-turskih demokrata anakojem govorio turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

U svom izvještaju, čiji je video snimak objavljen na Facebook-u, naveli su da hiljade Turaka iz Austrije i drugih evropskih država nisu štedjeli ni novac ni vrijeme da dođu u Sarajevo i prisustvuju ovom mitingu.

Kako se ističe u prilogu, Erdoganovi su skupovi zabranjen iu Njemačkoj i Austriji iz sigurosnih razloga, ali je turskog predsjednika u Sarajevo odlučio pozvati predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. Praktično je Erdogan, navodi se, baš u BiH, u Sarajevu, vrbovao glasove europskih Turaka za veoma važne izbore u njihovojmatičnoj državi.

Odluka Izetbegovića, kaže se dalje, u BiH nije smo pozdravljena, već ima dosta i kritika zbog bojazni da bi ovo moglo produbiti dodatne podjele u BiH.

Podsjetimo, Erdogan izjavio je u Sarajevu da je Bosna i Hercegovina danas pokazala da nije demokratska samo na riječima, nego i na djelu.

Predsjednik Turske je rekao da je BiH u praksi pokazala da je demokratska zemlja.

''BiH je danas pokazala da nije demokratska samo na riječima nego i na djelu i u praksi, a to je dokazala omogućivši nam okupljanje danas i ovdje. U vrijeme kada su slavne evropske demokratije pale na ispitu'', rekao je Erdogan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije