Atif Dudaković i ostali pred Sudom BiH: Na ročištu odluka o pritvoru

Radiosarajevo.ba
Atif Dudaković i ostali pred Sudom BiH: Na ročištu odluka o pritvoru
Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Nakon što je, u velikoj akciji SIPA-e, uhapšen u petak, legendarni komandant Petog korpusa Armije RBiH Atif Dudaković, zajedno s ostalim osumnjičenim večeras je izašao na ročište pred Sud BiH.

Ročište se večeras održava nakon što je Tužilaštvo Sudu BiH danas uputilio zahtjev za pritvaranje 13 osumnjičenih, koji su uhapšeni u predmetu "Dudaković" i drugi. Ročište je počelo u 19.30 sati, a najavljeno je kako bi trebalo potrajati najmanje tri sata.

Advokati odbrane, uoči ročišta, istaknuli su kako su danas tokom dana dobili obiman materijal od oko 7.500 stranica, te da nisu imali realne mogućnosti da ga pregledaju, čime su implicirali da su bukvalno bili prisiljeni doći na večerašnje ročište.

Podsjećamo, Dudaković i ostali uhapšeni su u velikoj akciji Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA, koja je provedena na području BiH u petak. Iz Tužilaštva BIH su ranije saopćili da su prema nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine policijski službenici SIPA-e na području USK-a i drugih kantona uhapsili Dudakovića i još 13 dužnosnika i pripadnika Petog korpusa Armije RBiH. O svemu tome ste mogli čitati pod naslovom Bihać / Uhapšen Atif Dudaković, bivši komandant Petog korpusa Armije BiH.

Osobe koje su pod istragom osumnjičene su za kaznena djela zločina protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH, a osumnjičeni Atif Dudaković i za kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 173. KZ BiH.

Provedena akcija rezultat je dugotrajne i temeljite istrage Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, tokom koje je saslušano je više stotina svjedoka i prikupljeno nekoliko stotina dokaznih materijala, uključujući arhivske dokumente, video-snimke, kao i dokazne materijale vezane za ekshumacije i identifikacije ubijenih osoba.

Ratni zločini koji su predmet istrage, odnose se na stradanje više stotina žrtava, civila i zarobljenih vojnika srpske nacionalnosti, sa područja Zapadnokrajiških općina, tokom 1995. godine, kao i ratne zločine protiv civilnog stanovništva bošnjačke nacionanosti, pripadnika AP Zapadna Bosna, tokom 1994. godine.

Hapšenje Dudakovića naišlo je na veliki osudu velikog dijela bh. javnosti, koji ističe da iza hapšenja Dudakovića i ostalih stoje politički razlozi, a ne ono što se navodi u izvještavanjima iz Tužilaštva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije