Asim Sarajlić kritikovao koalicionog partnera: Nije krivac SDA, nego SNSD

Fena
Asim Sarajlić kritikovao koalicionog partnera: Nije krivac SDA, nego SNSD

Bosna i Hercegovina je mogla biti daleko uspješnija i sretnija zemlja da nije politike i retorike Milorada Dodika, mogli smo imati znatno veći broj zaposlenih i bitno bolji životni standard, ocijenio je Predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Asim Sarajlić u izjavi za Fenu.

Komentirajući prijetnju portparola Saveza nezavisnih socijaldemokrata Radovana Kovačevića da ova stranka "neće dopustiti da bilo koja institucija donosi bilo koju vrstu odluka dok ne bude formirano Vijeće ministara", kao i tvrdnju da je Stranka demokratske akcije krivac što "neće doći do toga da se formiraju komisije i da počne s radom Predstavnički, kao i Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine, te da neće biti izabrana delegacija u Vijeće Europe", Sarajlić je rekao da je to ta politika Saveza nezavisnih socijaldemokrata s kojom imamo problem već skoro petnaest godina, politika stalnih opstrukcija za koje zatim optužuju druge.

"Dakle, nije krivac Stranka demokratske akcije, nego Savez nezavisnih socijaldemokrata. Ova stranka kroz svo ovo vrijeme opstruira proces pomirenja i proces integracije Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji i NATO, a predsjednik ove stranke svojom zapaljivom retorikom rastjeruje strane ulagače i investitore. Bosna i Hercegovina je mogla biti daleko uspješnija i sretnija zemlja da nije politike i retorike Milorada Dodika, mogli smo imati znatno veći broj zaposlenih i bitno bolji životni standard da ovaj političar nije djelovao kako je djelovao. Najveća žrtva ovakve politike su upravo stanovnici Republike Srpske, ekonomija ovog entiteta kaska za Federacijom i najlošija je u regionu, entitet je prezadužen, omladina masovno odlazi, penzioner u RS je najsiromašniji panzioner u Evropi", kazao je Sarajlić.

Dodaje da je unatoč svemu navedenom Stranka demokratske akcije bila spremna, a i sada je, da podrži kandidata iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata na poziciji mandatara novog saziva Vijeća ministara, jer ova stranka je izborni pobjednik u RS-u.

"Sve što od njega očekujemo jeste da poštuje Ustav ove zemlje, a to znači da ne nameće volju entiteta državi po pitanjima odbrane i međunarodnih odnosa u kojima entitet nije nadležan. Također, podrazumijeva se obaveza da mandatar, odnosno budući premijer mora poštovati vladavinu zakona, dakle svih zakona, odluka i strategija koje je ranije usvojila Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine i Predsjedništvo Bosne i Hercegovine. Ukoliko je mandatar Saveza nezavisnih socijaldemokrata spreman podržati ove bazične principe, i mi smo spremni već sutra podržati njegovu kandidaturu. Ukoliko nije spreman na to, Savezu nezavisnih socijaldemokrata preostaje da potraži partnere mimo Stranke demokratske akcije kojima nije problem raditi protiv Ustava i zakona",  zaključio je Sarajlić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije