Arnaut: Strane sudije ne smiju otići do ulaska BiH u NATO

Radiosarajevo.ba
Arnaut: Strane sudije ne smiju otići do ulaska BiH u NATO
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Damir Arnaut

Damir Arnaut (Naša stranka), zastupnik u Predstavničkom domu PSBiH i pravnik kazao je da je neprovođenje odluka Ustavnog suda BiH krivično djelo, ali da nije vidio do sada reakcije nadležnih institucija. 

"Do sada nisam vidio reakcije, zašto ih nije bilo morate pitati njih", kazao je Arnaut, prenosi Patria.

On je pojasnio da ukoliko se ostvari prijetnja i dvojica sudija Ustavnog suda iz RS se povuku, Ustavni sud BiH nastavlja raditi.

"Nadam se da do toga neće doći, ali nema smetnje za rad Suda", kazao je Arnaut.

Potcrtao je da su najave političara iz RS o blokadama institucija BiH potpuno neustavne, a posebno uslovljavanje funkcionisanja institucija BiH odlaskom stranih sudija.

Šef Delegacije EU u BiH Sattler: Jedna od okosnica u ovoj zemlji je Ustavni sud

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johan Sattler naglasio je danas da su odluke Ustavnog suda Bosne i Hrecgovineu pravno obavezujuće i konačne. Komentarišući odluku predstavnika vlasti iz RS da obustavljaju rad u odlučivanju u radu organa BiH, zbog nedavne odluke Ustavnog suda BiH o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu RS, Sattler je novinarima u Bijeljini, nakon dvodnevnog radnog sastanka o ekonomskim reformama, rekao da nepoštovanje odluka Ustavnog suda BiH vodi u pravni vakum.

"Strane sudije su dejtonska kategorija jednako kao entitetsko glasanje i sve drugo iz Ustava BiH. Moj stav je da se o njihovom odlasku ne smije razmišljati do ulaska BiH u NATO", kazao je Arnaut.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije