Arijana Memić uoči drugostepene presude u slučaju Dženan Memić

Radiosarajevo.ba
Arijana Memić uoči drugostepene presude u slučaju Dženan Memić
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / S obilježavanja treće godišnjice od napada na mladića Dženana Memića

Sjednica Vrhovnog suda Bosne i Hercegovine po apelaciji Tužilaštva Kantona Sarajevo na oslobađajuću presudu Ljubi i Bekriji Seferoviću koju je u julu 2018. godine izrekao Kantonalni sud u Sarajevu održat će se danas u prijestolnici Bosne i Hercegovine.  

Podsjetimo, Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je optužnicu protiv Seferovića za saobraćajnu nesreću sa smrtnim ishodom u kojoj je prema navodima Tužilaštva poginuo Dženan Memić. Kantonalni sud utvrdio je u presudi da nema dokaza koji ukazuju da je došlo do saobraćajne nesreće u noći osmog februara 2016. godine u Velikoj aleji kada je pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima Dženan Memić zadobio povrede opasne po život. Preminuo je sedam dana kasnije na KCUS-u. 

Uoči presude na svom Facebook profilu oglasila se i sestra ubijenog Dženana Memića - Arijana Memić. 

"U utorak, 23.04.2019.g u 09:00h, održat će se sjednica Vijeća, na Vrhovnom Sudu FBiH( Valtera Perića 11). Sjednica će biti javna, ali odluka će biti donesena u dijelu koji će biti zatvoren za javnost. Više od 3 godine borbe, nastojanja da dokažemo da je naš Dženan ubijen.

Samo mi znamo kako su prošle, i šta smo sve preživjeli u proteklom periodu. Ukazivali smo na sve moguće načine da se u ovom slučaju radi o montiranom procesu, da se štite ubice. Naše tvrdnje potvrdila je prvostepena presuda. Oslobađajuća presuda za Seferoviće. Rad tužilaca obilježen je vođenjem istrage u pogrešnom smijeru, prikrivanjem dokaza kao i navođenjem svjedoka.

Nizali su se lažni iskazi, lažni dokazi, skrivanje dokaza, lažna amnezija, montiranje nalaza, optuživani smo da u javnost iznosimo neistinu, itd.  A mi, mi smo govorili argumentovano, govorili smo dokazima. Krenuli smo u borbu, protiv kriminalaca iz pravosudnog sistema, nečasnih ljudi koji su nas doveli u ovo stanje kakvo je sada, tih nečasnih pijuna zbog kojih su građani izgubili povjerenje u pravosuđe. Slučaj ubistva moga brata, pokazao je koliko je zapravo pravosuđe korumpirano.

Ne znam kakva će presuda biti. Ali želim vjerovati, želim vjerovati da će neko konačno reći da je bilo dosta. Želim vjerovati u čast i poštenje. Želim vjerovati da još uvijek ima onih koji časno i pošteno obavljaju svoj posao. Želim vjerovati da će već jednom pravda da pobijedi. Da će istina da pobijedi.

Samo znam, i želim da svima bude jasno, kako god, ma kakva presuda bila, odustajanja nema. Dug je i trnovit ovaj put, ali vrijedan je našeg Dženana. I sve dok ova naša srca kucaju, tražit ćemo način, boriti se i ja sam sigurna da ćemo uspjeti. Sigurna sam, jer znam da nikada ali nikada odustati nećemo.

Tebi obećali, Bogu se zakleli. Pravda za Dženana", napisala je Arijana. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije