Arhivi u BiH čuvaju oko 60.000 dužnih metara arhivske građe

Fena
Arhivi u BiH čuvaju oko 60.000 dužnih metara arhivske građe
Organizirana arhivska djelatnost naučnim skupom, izložbom vrijedne baštine koju čuva Arhiv Bosne i Hercegovine, te prigodnom svečanošću obilježila je danas u Sarajevu 70. godina postojanja u BiH.

Ovaj jubilej odlučili su prigodno obilježiti u okviru 13. Zimskog salona knjige gdje su postavili eksponate iz Arhiva BiH, ali i mali dio Laboratorije za restauraciju, a koju su opremili uz pomoć 230.000 KM donacije Ambasade Češke Republike u BiH i koja je od presudnog značaja za očuvanje arhivske građe.

Direktor Arhiva BiH Saša Klepić kazao je da današnjem obilježavanju ove godišnjice kada se slavi arhivska služba prisustvuju i predstavnici drugih arhiva u BiH koji zajedničkim projektima nastoje unaprijediti ovu djelatnost i približiti se srodnim djelatnostima.

"U Arhivu BiH tražimo najbolje načine da se uklopimo u savremenu eru. To se prvenstveno odnosi na proces digitalizacije da se uz restauraciju građe radi i digitalizacija kako bi se dokumenti sačuvali u elektronskoj verziji", pojasnio je Klepić.

Izrazio je zadovoljstvo što je na ovaj način odlučeno obilježiti godišnjicu na sajmu, gdje svi mogu vidjeti rad Arhiva BiH jer do sada nije bio slučaj tako, dodajući da će biti dodijeljene i dvije povelje za najzaslužnije dvije institucije koje su pratile i pomogle rad Arhiva BiH u proteklom periodu.

Okupljenima se danas uime Arhivističkog udruženja BiH obratila Spomenka Pelić, kazavši da se u arhivima u BiH čuva oko 60.000 dužnih metara arhivske građe koja pretežno datira iz perioda austrougarske pa do danas.

Napomenula je da arhivima u BiH nedostaje stručni kadar jer je broj od 148 zaposlenih djelatnika u arhivskoj službi nedovoljan, također nedostaje smještajnog prostora, opreme i softverske podrške, ali i finansijskih sredstava.

"Međutim arhivski djelatnici su entuzijasti i poslu prilaze stručno i odgovorno. Nadamo se da ćemo u budućnosti imati bolje uvjete posebno usklađivanjem zakonodavstva sa zakonodavstvom Evropske unije", zaključila je Pelić.

Ova sedmica je zapravo Sedmica arhiva te će biti organiziran i niz događaja u cijeloj BiH u svim arhivima, ali centralna manifestacija upriličena je na Zimskom salonu knjige koji se održava u sarajevskoj Gradskoj galeriji Collegium Artisticum.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije