Anketa: Najviše građana ne vakciniše djecu zbog sumnje u ispravnost vakcina

Radiosarajevo.ba
Anketa: Najviše građana ne vakciniše djecu zbog sumnje u ispravnost vakcina

UNICEF-ova anketa provedena putem platforme U-Report povodom Evropske sedmice imunizacije na preko 3.400 ispitanika iz cijele Bosne i Hercegovine, starosti od 12 do 35+ godina, pokazala je da se 83 posto njih redovno vakciniše ili, ukoliko su roditelji, da redovno vakcinišu svoju djecu.

Sličan omjer bilježi se u entitetima, sa 83 posto pozitivnih odgovora u FBiH i 82 posto u RS-u, dok je u Brčko Distriktu nešto manje redovno vakcinisanih – 78 posto.

Među 425 ispitanika, koji ne prakticiraju redovnu vakcinaciju, ima nešto više muškaraca nego žena.

Europska sedmica imunizacije u BiH: Vakcine djeluju

Trećina vakcinaciju izbjegava zbog sumnje u ispravnost i kvalitet vakcina, 18 posto smatra vakcine štetnim za zdravlje, a 7 posto navodi opravdane medicinske razloge za neredovnu imunizaciju.

Još neki od razloga za neredovnu imunizaciju, koje su ispitani naveli, jesu nemar, zaboravljanje rasporeda i nezainteresovanost.

Na pitanje ko su najpouzdaniji izvori informiranja o vakcinama, 75 posto ispitanih je navelo da su to stručnjaci i ljekari, 15 posto među kojima se najviše ističu mlađi ispitanici od 12 do 14 godina, najviše vjeruje svojoj porodici i prijateljima, a 10 posto najviše vjeruje vlastitoj potrazi za informacijama, navode iz UNICEF-a BiH.

Infografika - undefined

Infografika

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije