Ni Grabar-Kitarović ni Erdogan ne mogu utjecati na promjenu Izbornog zakona

A. D.
Ni Grabar-Kitarović ni Erdogan ne mogu utjecati na promjenu Izbornog zakona
Foto: AA / Grabar-Kitarović i Erdogan
Bh. intelektualci i univerzitetski profesori u razgovoru za Radiosarajevo.ba analizirali su poruke s jučerašnjeg sastanka turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu i politički analitičar Enver Kazaz podvukao je da javnost još ne zna da li je ono što je o BiH izrečeno na konferenciji za novinare i sama suština ovog susreta.

On je kazao da Dejtonskim sporazum BiH nije definirana kao suverena država. Njen suverenitet je, kaže, prenesen na nekoliko bitnih tijela.

"Jedno je Ured visokog predstavnika, drugo čine zvanice Vijeća za implementaciju mira (PIC) koje krnje taj suverenitet, jer su zemlje potpisnice Dejtonskom sporazuma. Veliko je pitanje šta znači miješati se u unutrašnje stvari BiH, jer se mnoge zemlje po Dejtonu mogu i miješaju se u unutrašnje stvari BiH. Vidim da političke elite nikada ne govore o izvlaštenom suverenitetu BiH jer one zapravo u svojoj neobrazovanosti i ne razumijevaju šta to znači“, kazao je Kazaz.

Enver Kazaz - undefined

Govoriti sada, nastavlja Kazaz, o miješanju u unutrašnje stvari BiH podrazumijeva prenebreknuti ili poreći praksu 20-godišnjeg miješanja u unutrašnje stvari naše države.

Istaknuo je da je ova situacija drukčija jer "Grabar-Kitarović ide u Tursku računajući da je Erdoganov utjecaj toliko moćan da može promijeniti odnose u parlamentu, bilo federalnom bilo državnom, i da je toliko veliki da može promijeniti mišljenje i opozicionih i onih partija koji su na poziciji".

"Prema tome može se smatrati da je Erdogan u očima predsjednice Hrvatske ustvari bošnjački vođa i to ne samo izjavom da je Alija Bosnu ostavio u amanet Turskoj. Sudeći prema svemu ovome moglo bi se reći da je gospođa Grabar-Kitarović otišla u centar bošnjaštva poimljenog na način Alije Izetbegovića“, rekao je Kazaz.

On tvrdi da je za BiH strašna stvar da umjesto u Sarajevo hrvatska predsjednica ide u Ankaru.

"I strašna je stvar za BiH da gospodin Erdogan koji se neprestano petlja u unutrašnje stvari BiH čak otvara predstavništvo svoje partije u Sarajevu. Itekako se miješa i svoju ideologiju određuje emocionalističkim odnosom prema BiH računajući da će time ojačati svoj konzervativizam. Ni Erdogan ni hrvatska predsjednica ni međunarodna zajednica ne mogu utjecati na taj način i toliko da bi se postigla dvotrećinska većina u Parlamentu za promjene Izbornog zakona“, zaključio je Kazaz.

Esad Bajtal - undefined

Politički analitičar Esad Bajtal cijeni da jučerašnji sastanak jasno govori da se radi o javnim pritiscima Zagreba na BiH miješanjem u unutrašnje odnose.

"Budući da nemamo mnogo informacija sa ovog sastanka ostaje upitno šta se govorilo i šta će se poduzimati. Ali sama činjenica da se pokušava djelovati u tom pravcu odnosno da se ne prestaje djelovati do '90-ih godina jasna je sama po sebi. Dakle, velikodržavni projekti još uvijek žive i nastoje sebe realizirati u miru nekim drugim sredstvima, očito lobiranjem, pritiscima, kampanjama i postići ciljeve koji ratom nisu realizirani. Čini se to sve uprkos Dejtonskim mirovnim sporazumom čiji je cilj bio reintegracija zemlje“, istaknuo je Bajtal.

On dalje navodi da insistiranjem na ovakvim izmjenama Izbornog zakona vodi logici daljoj dezintegracije destabilizacije i disfunkcionalizacije BiH.

"Ne bi me čudio pokušaj Zagreba da se za planove ove vrste jučer potražila pomoć u Ankari. Da li je nju službeni Zagreb uspio dobiti nažalost to ne znamo. Već sama činjenica da nema mnogo informacija o tome sugerira neku tajnovitost cijele priče", zaključio je naš sagovornik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije