Amnesty International: BiH uskraćuje pravdu žrtvama seksualnog nasilja

Radiosarajevo.ba
Amnesty International: BiH uskraćuje pravdu žrtvama seksualnog nasilja
Foto: Sud BiH / Veselin Vlahović jedan od osuđenih za silovanje
Više od 20.000 preživjelih žrtava seksualnog nasilja u Bosni i Hercegovini još uvijek su uskraćene za pravdu, navodi Amnesty International u svom izvještaju objavljenom danas.

Već četvrt stoljeća, po izbijanju agresije na Republiku BiH, žrtve seksualnog nasilja imaju razarjuće fizičke i fiziološke posljedice od ovog zločina. Istovremeno, ispred žrtava su neopravdane barijere koje sprečavaju da dobiju potrebnu pomoć, kao i pravnu podršku na koju imaju pravo”, navodi se u posljednjem izvještaju Amnesty Internationala..

Kako je naveo zamjenik direktora Amensty Internationala za Evropu Gauri van Gulik, više od dvije decenije nakon rata, desetine hiljada žena u Bosni još uvijek pokušavaju srediti svoj uništeni život sa vrlo malo pristupa medicinskoj, psihološkoj i finansijskoj pomoći koje očajno trebaju.

Izvještaj Amensty Internationala, čije istraživanje je trajalo duže od dvije godine, otkriva kako sistemske prepreke i nedostatak političkog konsenzusa su onemogućili cijeloj generaciji preživjelih žrtava da dobiju pravo na nadoknadu štete.

U kampanji zaštrašivanja i etničkog čišćenja, hiljade žena i djevojaka bile su silovane i izložene drugim oblicima seksualnog nasilja počinjenim od strane vojnih i paravojnih formacija.

Mnoge su pretvorene u robinje, mučene i silovane u takozvanim “kampovima za silovanje”, navodi se u izvještaju.

“Ne vjerujem nikome više, pogotovo ne vjerujem državi. Svi su me izdali. Živim samo sa svojim sinom. On je jedina svjetlost u životu. Za mene to nije život. Više sam kao podrška životu svog djeteta”, navodi Sanja iz Tuzle, jedna od preživjelih žrtava seksualnog nasilja.

Unatoč velikom zločinu, manje od jedan posto žrtava doživjelo je da se njihov slučaj završi na sudu, otkako je 2004. godine se ratnim zločincima počelo suditi i u BiH.

Sudovi u BiH završili su samo 123 slučaja po optužbama za seksualno nasilje, iako se broj slučajeva povećao posljednjih godina.

Više se mora učiniti kako bi počinioci bili kažnjeni”, napominje Amnesty International.

U nekim slučajevima suđenja, osuđeni zločinci su čak i profitirali, jer su njihove kazne do 12 mjeseci zatvora pretvorene u novčane kazne.

“Praksa dozvoljava osuđenim zločincima za silovanja i seksualno nasilje da ‘otkupe’ svoje vrijeme u zatvoru”, navodi se u izvještaju i precizira da su najmanje dva slučaja gdje su osuđeni zločinci za silovanje potpisali nagodbu sa tužilaštvom, smanjena im je kazna, a ostatak su novčano otplatili kako bi izbjegli služenje u ćeliji.

“Uzimajući u obzir velike prepreke koje se moraju premostiti da bi se svjedočilo na sudu, žrtve ne dobijaju zasluženu pravdu s obzirom na razmjere ukupnog zločina počinjenog protiv njih. To je novi zločin počinjen prema njima i novi izvor poniženja i stresa”, zaključuje Amnesty International.

Kako bi se podiglo samopouzdanje preživjelih žrtava, država mora ojačati proces zaštite svjedoka i usvojiti program za žrtve seksualnog nasilja, koji uključuje i kompenzacije, navodi Amnesty.

“Bosni i Hercegovini nedostaje zakonski okvir na nivou cijele države koji bi osiguraju pravičnu nadoknadu za civilne žrtve rata, uključujući i preživjele žrtve seksualnog zločina”, dodaje se u izvještaju.

Kako se bosansko društvo još uvijek oporavlja od posljedica velikog rata, spora i neadekvatna pravda pojačava osjećaj nepravde i stvara nepovjerenje građana u pravosudni sistem”, zaključuje Amnesty International.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije