Američki obavještajci zabrinuti: Na Balkanu ove godine moguć otvoreni sukob

Radiosarajevo.ba
Američki obavještajci zabrinuti: Na Balkanu ove godine moguć otvoreni sukob
FOTO: Screenshot / Jedan od mnogobrojnih susreta Milorada Dodika i Vladimira Putina

Iz zajedničkog izvještaja američkih sigurnosnih službiProcjena prijetnji diljem svijeta“, što su ga Senatu predstavili Daniel Coats, direktor National Intelligence, Gina Haspel kao direktorica CIA i drugi, iščitava se da sve sigurnosne agencije SAD-a, do posljednje, imaju sasvim drugačiju sliku prijetnji iz svijeta nego što je ima Donald Trump.

Za razliku od njega, u izvještaju stoji da ISIL u Siriji i Iraku još uvijek ima hiljade militanata, da Kim Jong-un i dalje ima nuklearne snove, Rusija je 2016. „ciljala američku izbornu infrastrukturu“...

U izvještaju od 42 stranice, što su ga zastupnici u Senatu na stolove dobili u utorak, spominje se i Balkan i to nimalo bezazleno, iako je riječ o samo dvije rečenice.

Izvještaj američkih sigurnosnih službi „Procjena prijetnji diljem svijeta“ - undefined

FOTO: Screenshot: Izvještaj američkih sigurnosnih službi „Procjena prijetnji diljem svijeta“

„Zapadni Balkan će tokom 2019. skoro sigurno ostati u stanju određenog rizika od nasilja niske razine i, moguće, otvorenog vojnog sukoba. Rusija će nastojati iskoristiti etničke tenzije i korupciju na visokim razinama kako bi spriječila sposobnost država u toj regiji da se nastave približavati EU-u i NATO-u“, stoji pod kategorijom „Balkan“.

Da je riječ o sasvim ozbiljnoj količini pažnje posvećenoj Balkanu, pokazuje i to što je izvještaj po opsegu sličan prostor posvetio Turskoj, Velikoj Britaniji i Brexitu i sličnim sigurnosnim situacijama za koje je jasno da spadaju među najviše prioritete obavještajaca SAD-a.

Susjedne Hrvatske se tiče i dio u kojem se ističe prijetnja ultranacionalističkih, rasističkih pokreta po Europi. U izvještaju se navodi prognoza po kojoj će ekstremna rasistička i ultranacionalistička desnica po Europi posezati za „nasilnim taktikama“, da će prekogranično sarađivati, sve protiv useljenika u Europi.

Što se tiče Balkana, političke napetosti odranije su poznate.

Srbija nasuprot Kosova oko sjevera ove bivše jugoslavenske pokrajine, danas samostalne države.

Makedonija i Grčka koje su nedavno ipak s tankom većinom s obje strane granice uspjele u parlamentima postići sporazum oko službenog imena Makedonije kao republike, što Rusiji sigurno ne može biti drago jer to znači otvaranje puta Makedoniji prema EU i NATO.

Republika Srpska s Dodikom, kojega Putin učestalo prima kao dragog gosta, i sukobljeni nacionalizmi bošnjačkih i hrvatskih stranaka.

Nacionalisti s Vučićem u Srbiji, opet uz određene čvrste veze prema Putinu. Desnica u Hrvatskoj, pri čemu se pamti ruski interes za banke, naftno-plinski biznis i slično, a ne zaboravlja se niti avantura Tomislava Karamarka oko pokušaja podvaljivanja ruskog kapitala kroz hrvatsku tvrtku za gradnju nuklearne elektrane u Finskoj prije samo nešto više od dvije godine kao i neke druge odnose.

Crna Gora koja se uspjela othrvati pokušaju državnog udara, navodno s vezama opet prema Rusiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije