John Sullivan u Sarajevu: SAD će se suprotstaviti secesiji i trećem entitetu

Erdin Halimić
John Sullivan u Sarajevu: SAD će se suprotstaviti secesiji i trećem entitetu
U Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu održana je konferencija za novinare, a prisutnima se obratio John J. Sullivan, zamjenik državnog sekretara SAD-a.

"SAD ostaju opredjeljene za podršku BiH i ovom regionu. Podržavamo euroatlanske integracije. Sad je vrijeme da lideri pokažu odgovornost i da idu naprijed", poručio zamjenik državnog sekretara SAD Sullivan.

Dodao je da nakon što se formira vlast od političara se očekuje napredak.

"Ova zemlja zaostaje u regionu. SAD, EU i drugi partneri će se boriti protiv ljudi koji podrivaju napredak BiH. Na sastanku s Predsjedništvom BiH izrazio sam frustriranost SAD-a retorikom koju vidimo u BiH. Svi građani BiH trebaju da se ujedine u borbi protiv korupcije" istakao je Sullivan.

press_ambasada_SA_RSA_005.JPG - undefined

Foto: Nedim Grabovica / Radiosarajevo.ba

Ovom prilikom kazao je da SAD će čuvati duh i slovo Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Secesija, treći entitet nije u skladu s Dejtonom i to je nešto čemu će se SAD, EU i partneri suprostaviti", poručio je Sullivan.

Prema njegovim riječima on je došao u BiH da prenese poruku Vlade SAD-a.

"To je da nema umanjenja opredjeljenosti SAD-a Bosni i Hercegovini. Razgovarao sam s gospodinom Miloradom Dodikom jer poštujemo instituciju Predsjedništva BiH, ali to ne mijenja njegov status kad su u pitanju sankcije", naglasio je Sullivan.

Na pitanje novinara o mogućoj intervenciji SAD u slučaju da u BiH budu utjecale strane sile, Sullivan je odgovorio da SAD podržavaju odluku države da idu dalje s članstvom u NATO.

press_ambasada_SA_RSA_004.JPG - undefined

Foto: Nedim Grabovica / Radiosarajevo.ba

"Također podržavamo odluku da se ide u članstvo u EU. To su odluke koje su donjele institucije ove države. Poštujemo suverenitet ove zemlje, stoga želimo da i druge države to poštuju. Ne želimo da se bilo ko miješa u odluke ove nezavisne i suverene države", kazao je Sullivan.

Dodao je da vlast unazad 12 je na putu ka NATO savezu i po ovom pitanju vlast nije podijeljena.

"Mi se želimo suprostaviti onima koji govore da vlasti nisu usvojile strategiju za članstvo u NATO savezu. To je ispravno za razvoj ove zemlje, pristupanjem NATO-u značajno bi se povećalo povjerenje investitora", istakao je Sullivan.

Odgovarajući na pitanje o dijalogu Prištine i Beograda, Sullivan je kazao da o tome danas nije bilo riječi.

"To je jako važno ali danas nije bilo razgovora o odnosima sa drugim državama u regionu. Najznačajnije za nas je bilo da se pošalje poruka koliko je SAD-u značajan bh. put ka članstvu u NATO", zaključio je Sullivan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije