Amela Topuz-Bajraktarević: Administraciju ćemo učiniti efikasnijom

Radiosarajevo.ba
Amela Topuz-Bajraktarević: Administraciju ćemo učiniti efikasnijom
Foto: Naša stranka / Amela Topuz - Bajraktarević

Administrativno okruženje za poslovne subjekte u Bosni i Hercegovini najlošije je u Evropi. Podaci Svjetske banke govore da čak u 130 zemalja svijeta administracija obezbjeđuje bolje uslove za poslovne subjekte nego što to čini administracija u BiH, dok je u 173 zemlje jednostavnije početi poslovati nego u našoj državi, saopćeno je iz Naše stranke.

Posljedice takvog stanja u Našoj stranci smatraju katastrofalnim:

"S tim u vezi imamo i mnogo više prepreka za smanjenje sive ekonomije. Neefikasnost administracije ugrožava ekonomski rast i razvoj zemlje, jer kod nas poslovanje domaćim i stranim subjektima naprosto nije isplativo. O tome koliko su administrativni procesi za započinjanje, ali i zatvaranje preduzeća besmisleni, govori činjenica da trenutni registar poslovnih subjekata u BiH uključuje i preduzeća koja su prije 10 i više godina prestala s poslovanjem", rekla je Amela Topuz-Bajraktarević kandidatkinja Naše stranke za Parlamentarnu skupštinu BiH.

Topuz smatra da i trenutna pravna rješenja doprinose ovakvom stanju i tako nanose štetu ukupnom bosanskohercegovačkom društvu te nudi rješenja:

"Moramo hitno promijeniti sve propise koji onemogućavaju skraćenje vremena i smanjenje troškova potrebnih za početak poslovanja. Sve resurse na polju ekonomske politike trebamo usmjeriti ka smanjenju direktnih i indirektnih administrativnih troškova za poslovne subjekte, vraćanju povjerenja i povećanju saradnje između domaće administracije i poslovne zajednice, kao i smanjenju taksi i naknada za preduzeća", zaključila je Topuz-Bajraktarević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije