Ambasador Sadović: Nema mjesta za paniku građana BiH u Kataru

Fena
Ambasador Sadović: Nema mjesta za paniku građana BiH u Kataru
Iako vlada Zaljevska kriza, u državi Katar nema mjesta za paniku, smatra ambasador Bosne i Hercegovine u ovoj zaljevskoj zemlji Tarik Sadović.

On je dodao kako su se brojni građani javljali Ambasadi BiH u Kataru, izrazivši bojazan i zabrinutost, te da bh. diplomate u Kataru prate situaciju, kako bi na vrijeme reagirali i obavještavali oko 700 građana BiH koji žive i rade u ovoj državi.

"U Kataru nema vidljivih znakova nekih vanrednih stanja. Jedina manifestacija poremećaja nekih normalnih životnih tokova koji smo registrirali u prvih nekoliko dana ove krize bila je povećana potražnja u tržnim centrima za prehrambenim aritiklima. Međutim, čini mi se da se to normaliziralo", kazao je ambasador Sadović.

Dodao je da bolnice i škole rade normalno, te da sve javne ustanove rade. Promet se odvija također bez ikakvih problema, a jedino gdje se može primijetiti da je došlo do određenih poremećaja to je zračni saobraćaj.

"Postoji zabrana letova prema Saudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinu i Egiptu. To je dovelo do otkazivanja već rezervisanih karata kod građana i rezidenata. Qatar Airways s ostalim aviokompanijama prisiljeni su da promijene određene rute i tu je došlo do poremećaja koji oni nastoje da riješe, jer se traže alternativne rute", kazao je Sadović.

Prema njegovim riječima, vlada Katara je više puta javno naglasila da se blokade i restriktivne mjere koje su poduzete prema Kataru neće odraziti na normalan život građana i rezidenata.

Podsjećamo kriza u Kataru nastupila je nako što su Saudijska Arabija, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein 5. juna prekinuli sve veze s Katarom, optuživši tu zemlju da podržava terorizam.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije