Ambasador SAD-a Nelson: Obnova škole predstavlja nastavak partnerstva

Radiosarajevo.ba
Ambasador SAD-a Nelson: Obnova škole predstavlja nastavak partnerstva
Foto: Ambasada SAD-a u BiH / Ambasador Nelson jučer je svečano otvorio obnovljenu Osnovnu školu „Đura Jakšić“

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Eric Nelson jučer je svečano otvorio obnovljenu Osnovnu školu „Đura Jakšić“ u Podnovlju (Doboj).

Školsku zgradu je bilo potrebno u cjelosti obnoviti, nakon što se krov škole urušio pod težinom snijega 2017. godine.

Obnova predstavlja nastavak partnerstva između Ambasade SAD-a, Evropske komande Oružanih snaga SAD-a i Grada Doboja, a te institucije su i ranije sarađivale u obnovi dobojskog obdaništa koje je uništeno u poplavama 2014. godine.

Prije ceremonije svečanog otvaranja i simboličnog otkrivanja plakete sa detaljima projekta obnove, ambasador Nelson i gradonačelnik Doboja Boris Jerinić obišli su prostorije obnovljene školske zgrade.

Nelson je izrazio zadovoljstvo činjenicom da će, dvije godine nakon urušavanja krova, učenici ponovo učiti u svojoj školi, ali sada u novoj i ugodnoj zgradi.

„Iako se trebamo ponositi onim što je izgrađeno zajedničkim naporima i resursima Grada Doboja i Ambasade SAD-a, pred nama je još uvijek težak zadatak obrazovanja i podizanja novih generacija“, kazao je Nelson.

Svi kapaciteti škole će biti u potpunosti otvoreni za učenike početkom nove školske godine, na jesen 2019. godine, saopćeno je iz Ambasade SAD-a u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije