Ambasador Nelson: Članstvo BiH u NATO savezu je tehničko pitanje

Fena
Ambasador Nelson: Članstvo BiH u NATO savezu je tehničko pitanje
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Ambasador Nelson susreo se s članovima Kolegija Predstavničkog doma Parlamenta BiH

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini Eric Nelson izrazio je nadu da će proces uspostave organa vlasti doprinijeti i snažnijem fokusiranju izabranih bh. zvaničnika na brojne ekonomske probleme i reforme, a da će politička pitanja ostati u drugom planu.

Novoimenovani ambasador je tokom današnjeg susreta s članovima Kolegija Predstavničkog doma Parlamenta BiH dodao da su SAD spremne pomoći svaki razgovor o reformama.

Napomenuo je da pitanje aktivacije Akcijskog plana za članstvo (MAP) u Sjevernoatlantskom savezu (NATO) predstavlja tehničko pitanje koje će biti riješeno kroz aktivan demokratski dijalog.

Nelson smatra da predstojeći Godišnji sastanak i ekonomski forum Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) planiran za maj u Sarajevu treba iskoristi da bi se iz BiH svjetskim investitorima i privrednicima poslale pozitivne poruke i privukla pažnja na bh. tržište i njegove potencijale.

Tokom razgovora, predsjedavajuća i zamjenici predsjedavajuće Predstavničkog doma Borjana Krišto, Denis Zvizdić i Nebojša Radmanović upoznali su Nelsona sa aktuelnom političkom situacijom i procesom uspostave vlasti, zahvalivši na pomoći koju SAD u kontinuitetu pružaju BiH.

Predsjedavajuća Krišto istaknula je da u BiH ima još mnogo pitanja oko kojih je neophodno razgovarati i tražiti rješenja, a koja imaju utjecaj na normalno funkcioniranje vlasti, posebno je naglasila probleme u izbornom zakonodavstvu i odluke Centralne izborne komisije koje su nanijele štetu i konstitutivnim narodima i BiH u cjelini.

Izrazila je umjereni optimizam da bi u skorom roku moglo doći do popune parlamentarnih komisija i uspostave Vijeća ministara BiH, nakon čega bi bio otvoren proces normalnog funkcioniranja i rada nove vlasti na sveobuhvatnim reformama.

Istaknuvši da je najvažniji zadatak BiH očuvanje mira, stabilnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta, dopredsjedavajući Doma Denis Zvizdić naglasio je da su pred BiH ključni zadaci vezani za približavanje Evropskoj uniji (EU) i aktiviranje MAP-a kao koraka ka članstvu u NATO-u.

Zvizdić je dodao da je u narednom periodu važno raditi na boljoj regionalnoj saradnji i jačanju povjerenja u odnosima sa susjedima, a kao snažan iskorak u tom smjeru potencirao je definitivno rješavanje pitanja granica s Hrvatskom i Srbijom.

Kao unutrašnje prioritete on je naglasio ekonomski razvoj i dodao da ključni procesi idu u dobrom smjeru, ali da treba dalje raditi na uklanjanju limita zbog aktuelnog stanja transportne, energetske i digitalne infrastrukture.

Također, kao veoma krupan zadatak Zvizdić je izdvojio borbu protiv kriminala, svih oblika ekstremizma i korupcije, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Dopredsjedavajući Doma Nebojša Radmanović vrlo važnim je nazvao rad na otklanjanju problema koji su posljedica manjka demokratije, a prije svega razumijevanja i prihvatanja prava drugih da na određene stvari i procese gledaju drugačije.

Takve tolerancije, ali i strpljenja u traženju općeprihvatljivih rješenja, dodao je Radmanović, nedostaje i to predstavlja problem i u formiranju vlasti.

U tom svijetlu, Radmanović ja pozvao SAD da i u BiH i u Briselu pomognu u strpljivom traženju rješenja, kao i procesima koji vode ka članstvu naše zemlje u Evropskoj uniji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije