Ambasador Hagelberg: Sada najbolje vrijeme za mjere smanjenja zagađenosti zraka

Radiosarajevo.ba
Ambasador Hagelberg: Sada najbolje vrijeme za mjere smanjenja zagađenosti zraka
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Anders Hagelberg

Ambasada Švedske u Bosni i Hercegovini, povodom 5. juna - Svjetskog dana okoliša, poziva građane i vlasti u BiH da poduzmu sve potrebne mjere za poboljšanje kvalitete zraka.

U saopćenju za javnost švedske ambasade navodi se da je kvalitet zraka u gradovima širom BiH tokom zimskog perioda i više nego zabrinjavajući te da su Sarajevo, Tuzla, Lukavac, Živinice nekoliko puta proglašeni najzagađenijim gradovima u Evropi.

"Kako se ta statistika ne bi ponovila, izuzetno je važno da ne prestanemo govoriti o ovom problemu tokom ljetnih dana. Sada je zapravo najbolje vrijeme da se poduzmu mjere koje će smanjiti zagađenost zraka. Okoliš je u fokusu politike Švedske u Bosni i Hercegovini i mi podržavamo vlasti i građane BiH u njihovim naporima da riješe problem kvalitete zraka", istakao je ambasador Švedske u BiH Anders Hagelberg.

Ambasador Švedske u Bosni i Hercegovini, Anders Hagelberg - undefined

Ambasada Švedske : Ambasador Švedske u Bosni i Hercegovini, Anders Hagelberg

Za projekt koji se odnosi na kvalitet zraka u BiH Švedska je izdvojila oko četiri miliona eura za naredne četiri godine i u tom periodu stručnjaci iz Švedske agencije za okoliš bh. institucijama prenijet će sva potrebna znanja i iskustva. Osim toga, lansiranje kampanje i izložbe #pricajmoozraku (#letstalkaboutair) otvorilo je, kako se navodi u saopćenju, diskusiju među građanima BiH o načinima na koje svaki pojedinac može doprinijeti rješavanju problema.

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. juna na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu (1972.) posvećene okolišu, na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP). Ove godine, fokus je stavljen na kvalitet zraka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije