Ambasador Eric Nelson: Nikada ne smijemo zaboraviti šta se dogodilo u Srebrenici

Radiosarajevo.ba
Ambasador Eric Nelson: Nikada ne smijemo zaboraviti šta se dogodilo u Srebrenici
FOTO: Facebook / Ambasador Eric Nelson u Srebrenici

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Eric Nelson danas je bio u Potočarima, gdje je odao počast žrtvama genocida u Srebrenici na obilježavanju 25. godišnjice od užasnog zločina, najvećeg u Europi poslije Drugog svjetskog rata

Nelson je jučer poslao poruku kazavši da danas više nema mjesta za poricanje zločina i glorifikaciju zločinaca te da svi zajedno moramo raditi na pomirenju, a da su političari ti koji ga trebaju osigurati u svakodnevnom životu.

Ambasada SAD u BIH na zvaničnoj Facebook stranici prenijela je fotografije ambasadora Nelsona tokom današnjeg dana u Srebrenici, a mi njegovu izjavu prenosimo u cijelosti:

"Američki narod, naša ambasada i ja pridružujemo se narodu Bosne i Hercegovine u sjećanju i odavanju počasti više od 8.000 žrtava ubijenih u genocidu u Srebrenici prije 25 godina. Nikada ne možemo - i nikada ne smijemo - zaboraviti ono što se dogodilo u Srebrenici, niti dopustiti da se to ponovo dogodi bilo gdje drugdje.

Četvrt vijeka nakon ove tragedije, u Bosni i Hercegovini nema mjesta poricanju genocida ili veličanju ratnog zločina. Dok odajemo počast žrtvama Srebrenice, Sjedinjene Države ostaju nepokolebljive u našoj obavezi podržati Bosnu i Hercegovinu na njenom putu ka stabilnosti, prosperitetu i pomirenju. Srebrenica, 11. juli 2020.", izjavio je ambasador Eric Nelson. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije