Ambasador Edward Ferguson se na emotivan način oprostio od BiH

V.A.Z.
Ambasador Edward Ferguson se na emotivan način oprostio od BiH
FOTO: Radiosarajevo.ba / S oproštaja ambasadora Fergusona
Aktuelni ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Edward Ferguson, u augustu odlazi sa ove funkcije.

Kao što je poznato Matthew Field imenovan je za novog ambasadora Velike Britanije u Bosni i Hercegovini, a večeras se ambasador Ferguson u vrtu rezidencije Velike Britanije na emotivan način oprostio od brojnih zvanica, ambasadora, prijatelja, ali i Bosne i Hercegovine.

Osim što je održao pozdravni govor, Ferguson je otpjevao pjesmu "Sarajevo, ljubavi moja" na oproštaju od svog mandata.

Ambasador Ferguson: Odlazim, ali nakon Bosne svaka druga država bit će dosadna

Pozdravni govor Edwarda Fergusona povodom završetka mandata u BiH, prenosimo u cijelosti:  

"Dragi prijatelji, uvijek sam govorio da nekad dođe vrijeme na odlazak. Caroline i ja smo sretni da smo ovdje stekli toliko prijatelja.

Kada smo došli prije 4 godina nisam znao šta nas čeka. Naišli smo na jednu divnu zemlju. Došli smo s dva djeteta, a odlazimo s tri. Mnogi me pitaju čega ću se najradije sjećati iz BiH. Mnogo je toga. Rođenje naše kćerke Mimi i Općoj bolnici u Sarajevu - naše male Sarajke. Ili predivni trenuci s prijateljima, izleti širom zemlje. Baš jučer smo bili na vrhu Visočice i podsjetili se da je ovo jedna od najljepših zemalja na svijetu. Večeras Caroline i ja želimo zahvaliti se svima vama na prijateljstvu.
Nije uvijek bilo lako. Kada sam došao, BiH je bila u blatu. Britansko-Njemačka inicijativa je pomogla da zemlja krene naprijed ka Europskim integracijama.

Počeli smo sa obukama u sektoru vojske, pravosuđa, kada se vratim
Ali odlazim sa osjećajem razočarenja jer nije ispunjen cilj da BiH dobije status kndidatkinje za vrijeme ovom izbornog perioda.

Putovao sam od Bijeljine, Brčkog, Banja Luke i Bihaća, a sada odlazim u Washington. Gdje god da odem, uvijek ću zagovarati napredak BiH, zaključio je Ambasador.

U svom govoru zahvalio se i svojoj bliskoj suradnici Edibi Kapić koja ga je pratila u stopu i pomagala mu, te supruzi Caroline koja je napustila posao kako bi bila uz njega četiri godine.

Gospođa Fergusson također se zahvalila svim suradnicima u protekle četiri godine, među kojima su brojne organizacije koje rade za dobrobit društva. Osvrnula se i na bogatstvo koje BiH ima, a na našem jeziku zaključila da je ponosna što svoju kćerku može zvati Bosankom te da se nada da će svi građani BiH jednog dana biti ponosni što se zovu Bosancima i Bosankama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije