Ambasada SAD za Radiosarajevo.ba: Srebrenički genocid ne smijemo zaboraviti!

E. H.
Ambasada SAD za Radiosarajevo.ba: Srebrenički genocid ne smijemo zaboraviti!
FOTO: Radiosarajevo.ba / Ambasada SAD

Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju zaključili su da je u Srebrenici počinjen genocid, poručili su iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država za Radiosarajevo.ba a povodom odluke Vlade RS da formira novu komisiju za Srebrenicu.

„Potrebno je da svi poštuju ove sudske odluke, hrabro se suoče s prošlošću i prihvate istinu, bez obzira koliko je ona bolna“, naglašeno je.

Dodaje se da Ambasada SAD podržava izjavu Vijeća za implementaciju mira iz decembra 2018. godine, koja je osudila zaključak Narodne skupštine RS o odbacivanju izvještaja iz 2004. godine.

„Formiranje nove komisije za Srebrenicu ne služi priznavanju istine ili promovisanju pomirenja“, naglašeno je.

Iz Ambasade SAD-a u BiH za Radiosarajevo.ba su pojasnili da kao najveći masakar počinjen u Evropi nakon Drugog svjetskog rata i zločin protiv cjelokupnog čovječanstva, genocid u Srebrenici se nikada ne smije zaboraviti i nikada se ne smije minimizirati.

„Isto vrijedi za sve zločine počinjene tokom rata u BiH. Bez obzira na etničku pripadnost, sve žrtve rata zaslužuju da se pronađe istina i zadovolji pravda“, zaključili su.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije