Ambasada SAD i Delegacija EU u BiH pozdravljaju odluku CIK-a

Radiosarajevo.ba
Ambasada SAD i Delegacija EU u BiH pozdravljaju odluku CIK-a
Foto: Radiosarajevo.ba / Ambasada SAD i Delegacija EU u BiH

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država i Delegacija Europske unije u Bosni i Hercegovini primili su ka znanju odluku Centralne izborne komisije o popunjavanju Doma naroda Federacije koja je usvojena danas.

Kasim Trnka o odluci CIK-a: Ulazimo u duboku krizu!

Pročitajte šta podrazumijeva odluka CIK-a BiH: Kompromis za novu vlast

CIK odlučio: Prošao prijedlog Branka Petrića, poznata raspodjela mandata

SDA: Oduka CIK-a neustavna, pokrenut ćemo apelaciju pred Ustavnim sudom BiH

U nastavku vam u cijelosi prenosimo saopćenje američke ambasade i Europske unije:

“Pohvaljujemo CIK na preuzimanju koraka koji će omogućiti formiranje vlasti Federacije i pozivamo sve relevantne aktere da poduzmu neophodne korake u tom smjeru. Odluka koju je usvojio CIK ne oslobađa odgovorne vlasti od obaveze da riješe trenutne nedostatke u Izbornom zakonu BiH na sistematski način. U tom kontekstu, ohrabrujemo stranke da intenziviraju rad na iznalaženju kompromisnih rješenja koje ne unazađuju već približavaju zemlju evropskim standardima i demokratskim normama koje osiguravaju jednakost svih u Bosni i Hercegovini.

Sjedinjene Američke Države i Europska unija su tokom proteklih 18 mjeseci pokušale da potpomognu dijalog između političkih stranaka u okviru napora da se riješe nedostaci u Izbornom zakonu BiH. Radi manjka političke volje za kompromisom, stranke nisu uspjele da postignu dogovor o zakonskom rješenju. U odsustvu zakonskog rješenja, CIK ne samo da ima ovlaštenje, već i odgovornost da sprovede izborne rezultate. Eksperti Venecijanske komisije su ovo jasno naglasili u razgovorima sa političkim strankama i CIK-om tokom svojih posjeta Sarajevu proteklog ljeta i jeseni. Neslaganja sa odlukom CIK-a mogu se rješavati kroz dostupna pravna sredstva, a proces formiranja vlasti se ne treba držati taocem", saopćili su Ambasada SAD u BiH i predstavnici Europske unije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije