Ambasada SAD odgovorila na Dodikove tvrdnje o naoružavanju Bošnjaka

Radiosarajevo.ba
Ambasada SAD odgovorila na Dodikove tvrdnje o naoružavanju Bošnjaka
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Susret Erica Nelsona i Milorada Dodika

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, proteklih se dana izuzetno huškački "postrojio" i kao da se sam sa sobom takmiči kojom će izjavom više uznemiriti građane ove zemlje.

Piše: F. V.

Vikend je počeo tako što je odlučio crtati mapu neke svoje "nigdjezemske", tj. državice koju bi on volio, a koja bi uključila Srbiju, RS te dijelove Crne Gore. 

Potom je otišao u Mostar gdje je odlučio poručiti kako se Bošnjaci naoružavaju, a vojno sposobno stanovništvo popisuje. Treba reći da još uvijek nije pronađen Bošnjak koji je potvrdio ovu njegovu tvrdnju.

Nakon što su mu odgovorili brojni bh. političari, opet se oglasio, kazavši kako su "njihovi saveznici uništili svu namjensku industriju opreme i oružja u RS-u, a u FBiH postoji šest fabrika".

Tim smo povodom kontaktirali Američku ambasadu u Bosni i Hercegovini, iz koje smo dobili sljedeći odgovor.

"Pozivamo bh. političke lidere da se, umjesto razdorne retorike, fokusiraju na neposredne mogućnosti koje se pružaju bh. građanima za stabilnu i prosperitetnu budućnost tako što će prihvatiti snažnije partnerstvo koje im nude njihovi evro-atlantski partneri", navode iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

Dodaje se kako SAD ostaju fokusirane na "pružanje podrške građanima BiH u provedbi Daytonskog mirovnog sporazuma i očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje i promoviranju napretka zemlje ka evro-atlantskim integracijama".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije