Ambasada SAD-a o najavi formiranja rezervnog sastava MUP-a RS

Radiosarajevo.ba
Ambasada SAD-a o najavi formiranja rezervnog sastava MUP-a RS
Arhiv / Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini

Ured za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu komentirao je za Radiosarajevo.ba najavu fomiranja rezervnog sastava Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske.

Piše: Faruk Vele

Podsjetimo, Vlada Republike Srpske utvrdila je jučer Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, kojim se zbog različitih sigurnosnih izazova utvrđuju formalnopravni uslovi za uspostavljanje rezervnog sastava policije.

Lukač: Formirat ćemo i rezervni sastav policije RS

Propisano je, navodi ova agencija, da će policija rezervnog sastava imati ista ovlaštenja kao i redovna policija u skladu sa Zakonom o policiji i unutrašnjim poslovima, kako bi bio postignut maksimalni nivo sigurnosti osoba i imovine, naročito u periodu kada se očekuje povećanje intenziteta migrantske krize.

Iako ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač tvrdi da se rezervni sastav policije uvodi „da bi uspješno odgovorilo na niz sigurnosnih izazova kojima se RS može suočiti“, mnogi su mišljenja da predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i njegovi prvi saradnici u institucijama manjeg bh. entiteta na mala vrata formiraju vojsku RS.

Nakon odluke o rezervnom sastavu MUP-a: Pravi li RS svoju vojsku?

„Upoznati smo sa činjenicom da je Vlada Republike Srpske podržala nacrt amandmana na Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima koji bi se mogli iskoristiti za formiranje rezervnog sastava policijskih snaga Republike Srpske. Tražićemo dodatne informacije o namjeni ovog rezervnog sastava, posebno imajući u vidu činjenicu da su neke od nadležnosti izvan djelokruga Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske“, kazali su za Radiosarajevo.ba u Uredu za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u Sarajevu.

Dodaju kako „Sjedinjene Američke Države podržavaju razvoj profesionalnih policijskih agencija na svim nivoima u Bosni i Hercegovini“...

„Koje poštuju svoje specifične nadležnosti, djelotvorno koordiniraju aktivnosti sa drugim sigurnosnim agencijama, te djeluju ispravno, u skladu sa zakonom, bez političkog utjecaja“, zaključili su iz Ambasade SAD-a u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije