Ambasada SAD-a osudila pritisak na Aleševića i nezavisne novinare

Radiosarajevo.ba
Ambasada SAD-a osudila pritisak na Aleševića i nezavisne novinare
Arhiv / Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini oglasila se na svom Twitter nalogu napomenuvši da samo odgovorne i nezavisne institucije moraju istraživati korupciju i zloupotrebe položaje, a ne da se bavime onima koje rade na otkrivanju svega pogrešnog.

"Slobodno istraživačko novinarstvo igra važnu ulogu u odbrani javnog interesa u demokratskim društvima", kazali su iz Ambasade SAD u BiH, pruživši tako podršku slobodnim i nezavisnim medijima koji rade na otkrivanju korupcije i afera u BiH. 



 

 

Reakcija je to Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu, nakon što su iz Tužilaštva BiH otkrili da je predsjednik Visokog sudskog i Tužilačkog vijeća BiH Milan Tegeltija saslušan kao svjedok u aferi "Potkivanje", da je istraga otvorena protiv inspektora SIPA-e Marka Pandže i privrednika iz Velike Kladuše Nermina Aleševića.

Iz Ambasade je saopćeno da odgovorne i nezavisne institucije treba da istraže korupciju i zloupotrebu položaja, a ne one koji rade na otkrivanju samih zloupotreba.

Podsjećamo, predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija našao se u centru pravosudnog skandala, nakon što je privrednik iz Velike Kladuše objavio snimak kako inspektoru Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Marku Pandži daje novac, dok mu Pandža na snimku govori da će tim novcem "potkovati" predsjednika VSTV-a Tegeltiju, kako bi on utjecao da Tužilaštvo Kantona Sarajevo što prije uzme u rad krivičnu prijavu koju je Alešević podnio protiv više lica, računajući i visokorangirane političare iz Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije