Ambasada SAD-a odgovorila na Dodikove prijetnje NATO-u

Radiosarajevo.ba
Ambasada SAD-a odgovorila na Dodikove prijetnje NATO-u
Foto: Wikipedia / Američka ambasada u Sarajevu
Nećemo dati saglasnost da na prostoru Republike Srpske bude održana NATO vježba koja bi podrazumijevala upotrebu borbenih aviona i municije s osiromašenim uranijumom, izjavio je za balkanski ured ruske agencije Sputnik koja ima sjedište u Beogradu.

Piše: Faruk Vele

Nećemo dati saglasnost da na prostoru Republike Srpske bude održana NATO vježba koja bi podrazumijevala upotrebu borbenih aviona i municije s osiromašenim uranijumom, izjavio je za balkanski ured ruske agencije Sputnik koja ima sjedište u Beogradu.

Planovi o vježbama su, tvrdi predsjednik RS-a Milorad Dodik za rusku agenciju, pripremani mimo saznanja institucija Republike Srpske i očigledno su skrivani u početnoj fazi, ali su „demistifikovani zahvaljujući odgovornim ljudima koji su u ime srpske komponente učestvovali u tim razgovorima“.

Na ovaj način, Dodik je po prvi put otvoreno zaprijetio NATO, odnosno direktno američkim snagama, što je do sada uglavnom izbjegavao.

„Nedopustivo je da se to odvija izvan institucija Republike Srpske, da se dogovara. To govori da vjerovatno ima i nekih skrivenih stvari koje mi još ne znamo, ali ćemo, naravno, saznati. Dakle, moj stav je da ta vježba apsolutno ne dolazi u obzir na prostoru Republike Srpske i da mi nećemo dati svoju saglasnost. Neko će reći: „Neće vas niko ni pitati“. Neka probaju da je sprovedu, pa će vidjeti neće moći“, zaprijetio je Dodik.

Međutim, uprkos tvrdnjama Dodika, kako saznajemo iz više izvora, vježba na koju se čelnik RS-a referirao nije vojna vježba NATO-a, tako da Savez do sada ni na koji način nije bio uključen u inicijalna planiranja.

Međutim budući da je Ured za odbrambenu saradnju pri Američkoj ambasadi u BiH, jedna od strana u smislu onoga što se urađeno do sada u vezi planiranja vježbe, obratili smo se Uredu za informiranje Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu.

"U sklopu kontinuirane, bliske sigurnosne saradnje između BiH i Sjedinjenih Američkih Država, Ured za saradnju u oblasti odbrane (ODC) trenutno sarađuje sa Ministarstvom odbrane BiH kako bi dogovorio detalje bilateralne vježbe između Nacionalne garde države Maryland i Oružanih snaga BiH (OS BiH) koja će se održati u maju 2019. godine. Ova aktivnost dio je partnerstva između Nacionalne garde Maryland i OS BiH, koje je bilo od izuzetne koristi i za BiH i za SAD tokom svih 16 godina svog postojanja", pojasnili su za Radiosarajevo.ba iz Ureda za informiranje Ambasade SAD-a.

Ukoliko se dogovor između ODC i Ministarstva obrane BiH postigne, pojasnili su, ova bi aktivnost bila veoma slična prethodnim vježbama koje su se odvijale širom BiH, ali i širom regije, kroz Program državne partnerske saradnje (State Partnership Program), uključujući Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju, Hrvatsku i Sloveniju. 

"Nijedna od aktivnosti u sklopu ove vježbe ne bi uključivala upotrebu osiromašenog uranijuma ili borbene municije. Tokom vježbi ove vrste, koristi se  streljivo koje je izmijenjeno u svrhu obuke i koje nije štetno za okolinu. Nacionalnagarda Maryland I Ministarstvo odbrane BiH razgovaraju i o mogućnosti dovođenja američkih letjelica koje bi učestvovale u vježbi, a koje bi mogle uključivatii A10 avione, koji su opremljeni posebnim sistemima letenja koji znatno smanjuju rizik od udesa ili kvarova", naveli su iz Ambasade SAD-a, te dodali:

"Kao što je to uvijek slučaj sa ovakvim vježbama, blisko sarađujemo sa nadležnim institucijama kako bi odredili detalja ove aktivnosti. Naša dugogodišnja saradnja u oblasti odbrane i partnerstvo sa Bosnom i Hercegovinom od obostrane su koristi. Dezinformacije o upotrebi osiromašenog uranijuma su kontraproduktivne i odvlače pažnju od stvarnih pitanja".

Dodatne informacije o programu vojne saradnje u BiH, mnogo bi, kazali su, više informacija dati Ministarstvo obrane BiH.

Dodik i osiromašeni uranijum

„Mi smo to saznali iz krugova koji imaju svijest i savjest o pripadnosti Republici Srpskoj, za razliku od ovih koji su izdajnički raspoloženi za sve, pa i to. Oni su usvojili plan koji podrazumijeva izvođenje te vježbe sa upotrebom borbenih aviona koji koriste municiju s osiromašenim uranijumom. Taj plan podrazumijeva da već sad u februaru krenu sa medijskom pripremom, kako oni to zovu, kod lokalnog stanovništva, kako bi se stanovništvo obavijestilo o dobrobiti svega toga, u šta ja, naravno, ne vjerujem. Kada sam to saznao, tražio sam od srpskog člana Predsjedništva (Mladen Ivanić), koji je i vrhovni komandant, da onemogući tako nešto“, rekao je Dodik.

Dodao je kako mu je drago da je „on odgovorio isto tako promptno, ali je vidljivo da je bilo takvih aktivnosti“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije