Ambasada SAD-a o dogovoru trojke: Potrebno pojasniti kako će se ovo tumačiti

Radiosarajevo.ba
Ambasada SAD-a o dogovoru trojke: Potrebno pojasniti kako će se ovo tumačiti
Foto: HDZ BiH / Milorad Dodik, Bakir Izetbegović i Dragan Čović potpisali principe o formiranju vlasti

Lideri Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik i Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZBiH) Dragan Čović potpisali su Sporazum o formiranju nove vlasti u našoj državi.

Izetbegović, Dodik i Čović potpisali Principe za formiranje vlasti

Brojni su komentari i domaće, ali i međunarodne političke javnosti na dogovorene Principe, a svoju reakciju danas su uputili i iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Sarajevu.

"Koliko nam je poznato, lideri tri najveće političke stranke postigli su dogovor da formiraju vlast na nivou Bosne i Hercegovine. Između ostalog, lideri stranaka potvrdili su postojeći konsenzus o važnosti napretka Bosne i Hercegovine na putu ka EU i NATO savezu. Mi ovaj korak pozdravljamo i namjeravamo raditi sa političkim strankama i članovima Predsjedništva BiH da bi pojasnili kako će nove vlasti tumačiti ovaj sporazum, što posebno uključuje pitanje da li postoji jasan konsenzus po pitanju ranog podnošenja Nacionalnog akcionog plana Bosne i Hercegovine (ANP) NATO savezu", navode iz Ambasade.

Dodali su da Sjedinjene Američke Države ostaju posvećene miru i sigurnosti u Bosni i Hercegovini, kao i prosperitenoj budućnosti građana ove zemlje.

"Bićemo snažan partner potpuno funkcionalnim vlastima koje su opredijeljene da rade na reformi odbrane, unaprijeđenju socio-ekonomskih reformi i jačanju vladavine prava", naveli su.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije