Ambasada Rusije u BiH: Zlonamjerna prozapadna propaganda i "bolesni" bh. mediji

Radiosarajevo.ba
Ambasada Rusije u BiH: Zlonamjerna prozapadna propaganda i "bolesni" bh. mediji
Ambasada Rusije u Sarajevu reagirala je na zabranu ulaska u BiH vođi "Noćnih vukova" Aleksandru Zaldostanovu i šefu ogranka te organizacije u Srbiji Saši Saviću.

U saopćenju Ambasade kaže se da je stigmatiziranje te motorističke grupe, inače poznate po bliskim vezama sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, može pripisati samo "zlonamjernoj prozapadnoj propagandi".

Do zabrane ulaska u BiH je došlo nakon što su proglašeni opasnim po nacionalnu sigurnosti. 

Iz ruske Ambasade u Sarajevu je saopćeno da je riječ o "lažnom pokušaju da se ta grupa predstavi kao pretnja za sigurnost BiH". 

Nekoliko desetina pripadnika Noćnih vukova su za narednu sedmicu najavili turneju "Ruski Balkan", po Srbiji i BiH odnosno isključivo posjetu teritoriji RS-a.

Bilo je planirano da se u Banjoj Luci sastanu s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom, koji je trebalo Zaldostanovu da uruči odlikovanje "za širenje pravoslavlja". 

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić ranije ove sedmice upozorio je da Dodik planira da pripadnike Noćnih vukova dovede u BiH i u oktobru, u vrijeme održavanja općih izbora. 

U saopćenju Ambasade Rusije pohod Noćnih vukova opisuje se kao "kulturno-patriotski izlet", odnosno hodočašće sa zaustavljanjima kod pravoslavnih manastira, crkava, te kulturno-istorijskih znamenitosti u Srbiji i RS-u. 

Ruski diplomati u BiH optužili su ministra Mektića za "neodgovorno djelovanje", dodajući kako on zapravo taj koji predstavlja prijetnju sigurnosti, miru i stabilnosti.

Naveli su uz to da bi, uz Ruse, u balkanskom pohodu Noćnih vukova trebalo da učestvuju i državljani BiH, Srbije, Bugarske, Mekedonije i Crne Gore te da u njihovom djelovanju nema ničega spornog, jer su Noćni vukovi "apsolutno legitimna društvena i patriotska organizacija" predstavljena u mnogim zemljama Evrope. 

Noćni vukovi su još od 2014. na "crnoj listi" američkog Ministarstva finansija zbog spora Rusije i Ukajine i aneksije Krima. Stav ruske Ambasade u BiH je da su SAD sankcionirale Noćne vukove i samog Zaldostanova "polazeći od izmišnjenih razloga". 

Za animozitet prema Noćnim vukovima ruska diplomatija optužila je i "bolesne" medije u BiH, kako navodi "finansirane iz dobro poznatih grantova", ustvrdivši da "samo bolesna i zlonamjerna mašta može povezati karakter putovanja i sastav učesnika s prijetnjama sigurnosti".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije