Ambasada Njemačke o diplomatskom skandalu Milorada Dodika

B. R.
Ambasada Njemačke o diplomatskom skandalu Milorada Dodika
Anadolija / Ambasadorica Njemačke Christiane Hohmann

Iz Ambasade Njemačke u Bosni i Hercegovini su na upit portala Radiosarajevo.ba poručili da ambasadorica Christiane Hohmann neće komentarisati odluku predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika da ne priredi oproštajni susret s njom.

Dodik je svoju odluku argumentirao tvrdnjom da je ambasadorica “radila na štetu srpskog naroda”.

Predsjedavajućem kolektivnog vodstva zemlje i predsjedniku Saveza nezavisnih socijaldemokrata ovo nije prvi put da odbija pozdraviti se ili susresti se s predstavnikom jedne strane zemlje.

Za podsjetiti je da, između ostalog, nije želio rukovati s bivšom ambasadoricom Sjedinjenih Američkih Država Maureen Cormack.

Sličnu neugodnost doživio je i ambasador Austije u BiH Martin Pammer, naime Dodik je još 7. novembra 2018. godine odbio se sastati snjim. 

Dodik je tad naveo da RS i on lično imaju veliko poštovanje za državu Austriju i godinama su činili sve da imaju dobru saradnju, zasnovanu na uzajamnom poštovanju.

"Svojim delovanjem i javnim istupima grubo ste se mješali u unutrašnja pitanja u BiH, otvoreno favorizujući određene, po pravilu bošnjačke politike u BiH, čime ste svoju državu lišili objektivnog uticaja u BiH", poručio je dodik ambasadoru Pammeru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije