Aluminij kupio još 24 sata: Vlada mora shvatiti ozbiljnost problema

Radiosarajevo.ba
Aluminij kupio još 24 sata: Vlada mora shvatiti ozbiljnost problema
Foto: Bljesak.info / Predsjednik Sindikata Romeo Biokšić rekao je kako radnici simboličnom blokadom trafo stanice skreću pozornost Vlade FBiH i sveukupne BiH politike da se poduzme nešto po pitanju rješavanja problema

 Generalni direktor Aluminija kaže da su imali kontakte s Vladom, te da su u ovom trenutku ostvarili kontakt s dopremijerkom koja se uključila u rješavanje problema.

Mostar / Drama oko Aluminija se nastavlja: Sindikat najavio blokadu trafostanice u Čulama 

''Situacija je takva da smo uspjeli vlasititm sredstvima riješiti struju za jedan dan, ondnosno ponedjeljak. Što se tiče struje za utorak i nastavak sedimce još uvijek je zatvorena situacija. Pokušavamo to riješti da se firma sama snađe'', rekao je u izjavi za medije prilikom blokade trafostanice u Čulama generalni direktor "Aluminija" Dražen Pandža.

Kazao je da su imali kontakte s Vladom, te da su u ovom trenutku  ostvarili  kontakt s dopremijerkom koja se uključila u rješavanje problema, piše Bljesak.info. Premijer i resorni ministar, kako kaže Pandža još nisu stupili u kontakt s Aluminijem, prema onome što im je rečeno nalaze se na službenom putu.

''Situacija je i dalje kritična, stoji i dalje blokada i skidanje od strane NOS-a. Mi je pokušavamo izbjeći na sve moguće načine i našim sredstvima pokušavamo iznaći rješenje. Dosta je teško i neizvjesno. Ako smo kupili jedan dan, pokušat ćemo kupiti još jedan dan, ali opet ponavljam bez direktnog uključenja Vlade i nadležnih organa situacija  se neće riješiti'', potcrtao je Pandža. 

Dugovanja Aluminija prema NSO-u iznose 3 miliona, a dugovanja prema EPHZHB u ovom trenutku su preko 20 miliona, i to bez starog duga koji iznosi 180 miliona. 

Predsjednik Sindikata Romeo Biokšić rekao je kako radnici simboličnom blokadom trafo stanice skreću pozornost Vlade FBiH i sveukupne BiH politike da se poduzme nešto po pitanju rješavanja problema.

''Među radnicima vlada opravdani strah. Radnici su u grču i u borbi za svoja radna mjesta i nećemo dozvoliti da se tvornica ugasi. Poduzet ćemo sve mjere koje su u našoj nadležnosti. Ovaj prosvjed je prva stanica, iduća će biti Sarajevo ako se u međuvremenu nešto ne riješi i ako se ne poduzmu neki konkretni koraci u rješavanju našeg problema'', dodao je Biokšić.

Kaže da nada ipak postoji te da se nadaju da će Vlada FBiH  shvatiti ozbiljnost problema i da će poduzeti odgovarajuće korake.

Više pročitajte na Bljesak.info.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije