Komemoracija Behmenu u Željeznicama: Veliki gubitak za cijelo bh. društvo

Fena
Komemoracija Behmenu u Željeznicama: Veliki gubitak za cijelo bh. društvo
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Komemoracija Alija Behmenu
Željeznice Federacije BiH organizirale su danas komemoraciju povodom smrti Alije Behmena, koji je dio radnog vijeka proveo u toj kompaniji.

Savjetnik generalnog direktora Željeznica FBiH Samir Kadrić je kazao da je tužan povod današnjeg internog okupljanja željezničara koji, uoči posljednjeg ispraćaja, s glavne željezničke stanice u Sarajevu odaju počast svom dugogodišnjem kolegi, željezničaru i prijatelju Aliji Behmenu.    

"Željeznice Federacije BiH izražavaju najdublju i iskrenu sućut njegovoj porodici, rodbini i svim njegovim prijateljima. Odlazak Alije Behmena je veliki gubitak za cijelo bh. društvo. BiH je ostala bez velikog državnika, Sarajevo je ostalo bez jednog od najsrdačnijih domaćina", kazao je Kadrić.

Dodao je da je Behmen bio jedan od najprepoznatljivijih simbola socijaldemokratije u BiH.

Prema njegovim riječima, Behmen će ostati upamćen po svojoj skromnosti, jednostavnosti i ljudskoj toplini.

"Njegova neumorna borba i doprinos u izgradnju BiH kao demokratskog društva jednakih ljudi ostaje trajni podsjetnik na njegov život i rad, ali i obaveza da nastavimo tamo gdje je Alija Behmen stao", naveo je Kadrić.   

Prigodnim riječima prisutnima se obratio i profesor na Saobraćajnom fakultetu i jedan od bivših direktora u Željeznicama FBiH Smajo Salketić, koji je kazao da je Alija Behmen na željeznici izgradio bogatu karijeru i ostavio dubok trag u njenom razvoju.

Podsjetio je da je Behmen željezničku karijeru započeo 1953. godine kao otpravnik vozova u stanici Mostar.        

"Bio je otpravnik vozova, nosio je crvenu kapu, simbol željeznice, simbol i ponos željezničara sa velikom karijerom koji su tako počinjali. Uvijek je to spominjao, da mu je to najdraži posao koji je radio", kazao je Salketić, navodeći dio profesionalnog puta i značajne funkcije koje je nakon toga Alija Behmena obavljao u željeznicama.

Prekid rada Behmena u Željeznicama je bio od 2001. do 2003. godine, kada je bio premijer Federacije, a zatim se ponovo vraća u Željeznice za savjetnika generalnog direktora i obavlja te poslove do 2006. godine.

"Teško je ili govoto nemoguće nabrojati značajne funkcije koje je obnašao naš doktor, a pogotovo je teško nabrojati značajne, veoma bitne poslove koje je radio i  važne i bitne stvari koje je uradio za ovu državu i za željeznicu", kazao je Salketić.      

Istaknuo je da je Behmen i jedan od osnivača i utemeljitelja Saobraćajnog fakuletat u Sarajevu, dodajući da je dugo godina bio omiljeni profesor brojnim generacijama studenata na koje je nesebično prenosio znanja  iz oblasti željezničkog poslovanja.

Salketić navodi da je nesumnjiv njegov doprinos i kreiranje pravnog okvira željezničkog sektora u BiH, a posebno u osnivanju Željeznica FBiH.

"Bio je veliki stručnjak, profesionalac, dobar kolega i prijatelj. Bio je čovjek koji je znao poštovati ljude i koga nisu mijenjale visoke funkcije na kojima je bio. Ostajao je uvijek čovjek, ostajao je uvijek dobri, pošteni, doktor Alija. Hvala uvaženi naš doktore za sav doprinos u razvoju željeznice, željezničkog sektora, države BiH i svih nas koji smo rasli i stasavali uz tebe", riječu su kojima se Salketić oprostio od Alije Behmena.

Bivši direktor Željeznica FBiH i bivši federalni premijer Nedžad Branković je kazao da je sa Alijom Behmenom sarađivao i bio prijatelj 25 godina.

"On je bio naša lokomotiva. Bio je naša lokomotiva u pravljenju države, u građenju željeznice, kod obrazovanja studenata, u sportskom društvu Željezničar. Svugdje je kao čovjek bio naša lokomotiva, a njegovo djelo će ostati naša lokomotiva za dalje", kazao je Branković.

Dodao je da je bio lokomotiva „da jedino i prvo integrirano javno preduzeće u Federaciji BiH budu željeznice“.

Naš Alija je, istaknuo je Branković, bio čovjek integracija, njegove ljudske vrijednosti su bile vrijednosti integracija i ono što je ostavio ovim generacijama su vrijednosti integracija.

"Mi smo se još susretali kroz fakultet, kroz parlament. U parlamentu smo bili nekad pozicija nekad opozicija, ali smo uvijek imali isti cilj, da bude više Bosne i da željeznica bude jača", naveo je Branković.

Prisutnima se kratko obratio i sin Alije Behmena, Zlatan Behmen, koji je kazao da je njegov otac uvijek govorio da mu je željeznica druga kuća.

"Uvijek je bio ponosan i često je spominjao sve svoje funkcije koje je obavljao, ljude s kojima je radio. U radnoj sobi je imao crvenu kapu na koju je bio izuzetno ponosan, jer je govorio "tu se uči zanat, a željeznica je zanat", kazao je Zlatan Behmen.       

Povodom smrti Alije Behmena u Željeznicama FBiH otvorena je knjiga žalosti.

Centralna komemoracija bit će održana sutra u 11 sati u Vijećnici, a sahrana na gradskom groblju Bare u 15 sati.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije