Alešević poručio da je morao snimati jer mu niko drugačije ne bi vjerovao

E. H.
Alešević poručio da je morao snimati jer mu niko drugačije ne bi vjerovao
Foto: Radiosarajevo.ba / Predmet Dženan Memić: Odgođeno ročište, vještaci iz Banje Luke nisu završili nalaz

Nermin Alešević, biznismen iz Velike Kladuše i glavni akter afere "Potkivanje" saslušan je jutros u svojustvu osumnjičenog pred Tužilaštvom BiH.

Podsjećamo, Alešević je jučer je dobio je rješenje Tužilaštva BiH da neće dobiti imunitet u postupku pred Tužilaštvom BiH, te da se morati pojaviti kao osumnjičeni.

Alešević je je napravio snimak u kojem se vidi predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Milan Tegeltija kako u kafani razgovara o određenom sudskom predmetu.

Nermin Alešević u pratnji advokata Ferageta stigao na saslušanje - undefined

FOTO: Radiosarajevo.ba: Nermin Alešević u pratnji advokata Ferageta stigao na saslušanje

U rješenju koji je dostavljeno Aleševiću navodi se da je postojao prijedlog u izvještaju postupajućeg tužioca nakon prvog saslušanja Nermina Aleševića, da mu se da imunitet, odnosno garancija da neće krivično odgovarati zbog postupaka koje je poduzeo u aferi „Potkivanje“.

„Ovom našem Tužilaštvu nije stalo da čuje kompletnu istinu i onaj dio koji sam ja napravio. Kako bi ja drugačije dokazao kakvo je naše pravosuđe, nego na način da se snimi i pokaže ljudima kako se to radi. Dalje ništa nisam rekao i oni su samo na osnovu snimka zaključili da ne mogu biti svjedok nego osumnjičeni. Danas sam se branio šutnjom, a za sve ostalo imaju advokata“, kazao je Alešević novinarima nakon saslušanja.

Nermin Alešević napustio Tužilaštvo BiH - undefined

Foto: Dženan Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Nermin Alešević napustio Tužilaštvo BiH

Dodao je da nije pitan o detaljima tipa kome je dao novac, te da o tome uopće nije bilo riječi tokom saslušanja.

„Ja da sam došao i rekao da sam s nekim od visokih zvaničnika bio u kafani meni niko ne bi vjerovao, zato sam morao snimati, jer se jedino tako može vjerovati. To je način da se dokaže kako se radi“, zaključio je Alešević.

Njegov advokat Ifet Feraget ovom prilikom istakao da se ovdje pokreće pitanje čemu je služila izmjena zakona prošle godine.

„Na tome je insistirala međunarodna zajednica, a radi se o dredbi o pravima svjedoka, da može svjedočiti i ne odgovarati krivično za iznijeti sadržaj. Temeljno pravo svakog lica je pravo na fer i pravično suđenje, ono uključuje i pravo na pretpostavku o nevinosti i pravo protiv samooptuživanja. Logično je da niko normalan ne bi prijavio neko krivično djelo ako će sam snositi posljedice i tome služi imunitet“, pojasnio je Feraget.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije