Aleksandar Vučić komentarisao jučer usvojenu programsku deklaraciju SDA

Radiosarajevo.ba
Aleksandar Vučić komentarisao jučer usvojenu programsku deklaraciju SDA

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija dati svoj sud o Programskoj deklaraciji SDA, kojom je predviđena promjena Ustava i uspostavljanje Republike BiH, i ukazao da bi svaka vrsta igre u vezi s rušenjem dejtonskih principa značila velike probleme.

Vučić kaže da je Programska deklaracija SDA mnogo važniji dokument nego što bi neko da je predstavi i da će se Srbija ozbiljno odnositi prema tome.

Mi smo jedna od zemalja potpisnica koja je garant provođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i nama su mir i stabilnost najvažniji. Svaka vrsta igre oko rušenja dejtonskih principa značila bi velike probleme za svakog od nas“, rekao je Vučić novinarima.

On ističe da svako rješenje u BiH mora biti rezultat dogovora srpskog, hrvatskog i bošnjačkog naroda, jer sve drugo ne bi vodilo u pravom smjeru.

Vučić kaže da ne želi naprečac da daje ocjene o Programskoj deklaraciji SDA, te dodao da se Srbija nikada nije miješala u odnose u BiH, ni kada je bilo riječi o ulasku u NATO, baš kao što se nije miješala ni u Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori.

Kongres SDA usvojio je sinoć Programsku deklaraciju u kojoj se navodi da je primarni i dugoročni cilj ove stranke usvajanje ustava kojim bi BiH bila definirana kao demokratska, regionalizirana, pravna i socijalna država pod nazivom Republika BiH, s tri nivoa vlasti - državnim, regionalnim i lokalnim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije