Alarmantno stanje u Goraždu: Nakon štrajka, 50 doktora podnijelo otkaze

Radiosarajevo.ba
Alarmantno stanje u Goraždu: Nakon štrajka, 50 doktora podnijelo otkaze
Teška kriza u zdravstvu na području Goražda dogodila se u prethodnih nekoliko dana, nakon što je 50 doktora, članov Sindikata doktora medicine i stomatologije, odlučilo dati otkaz.

Naime, ovi doktori štrajkovali su 47 dana uzastopno, čekajući da iz Vlada Bosansko-podrinjskog kantona pozove na pregovore o novom kolektivnom ugovoru, no kako takav rasplet situacije nisu dočekali oni su se odlučili na radikalne mjere, prenosi portal Istočna Bosna.

Sporni kolektivni ugovor, čije nepotpisivanje je dovelo do otkaza doktora, još ranije je dogovoren, ali nikada nije zvanično parafiran u institucijala BPK-a, zbog čega su doktori od četvrtka ujutro počeli sa potpisivanjem i uručivanjem otkaza u ustanovama u kojima rade.

"14. decembra s pregovaračkim timom Vlade BPK-a, premijerom i ministrima zdravstva i finansija, te s direktorom Zavoda zdravstvenog osiguranja BPK-a, postignut je dogovor po kojem je satnica rada doktora sa 2 KM trebala biti povećana za 0.11 KM, a koeficijenti za 0.7 bodova. Vlada je kasnije izbjegla potpisivanje takvog sporazuma", tvrdi predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije BPK-a u Goraždu Fahrudin Balijagić.

Direktor Doma zdravlja “Isak Samokovlija” u Goraždu, Edin Čengić, upozorio je da je situacija alarmantna, jer po isteku otkaznog roka od sedam dana, zdravstveni sistem u BPK ostaje bez doktora, a građane neće imati ko liječiti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije