Alagić na bolovanju, nije mogla dati odgovore na "interesantna pitanja"

B. T.
Alagić na bolovanju, nije mogla dati odgovore na "interesantna pitanja"
Foto: Fena / Sanita Alagić

Sanita Alagić, pomoćnica direktora Federalne uprave Civilne zaštite, nije se pojavila na današnjem saslušanju pred članovima Privremenog odbora Doma naroda Parlamenta Federacije, koji je formiran da utvrdi činjenice o nabavci 100 respiratora iz Kine. 

Kako je članovima Odbora kazao Mustafa Kadribegović, koji je postavljen na čelno mjesto u FUCZ nakon suspenzije Solaka, upravo Alagić ima odgovore na "interesantna pitanja", koja su zanimala parlamentarce. Rečeno im je, međutim, da je ona od jučer ona na bolovanju. 

Kako je novinarima nakon završetka sjednice rečeno, imaju pismeno očitovanje ministrice Jelke Miličević, koja na sva pitanja odgovora da "nema saznanja", osim na jedno, u kome tvrdi da Federalni štab civilne zaštite nije dobio odluku o nabavci respiratora. 

Sa današnjim saslušanjima, te još nekoliko informacija koje će zatražiti, u Odboru smatraju da imaju dovoljno informacija da informiraju Dom naroda o ovoj aferi. Konkretne zaključke sačinit će u narednim danima. 

Zvonko Marić, član Odbora kazao je da je odgovor Jelke Miličević došao neprotokolisan, tako da su u dilemi da li je ona odgovorila službeno ili privatno. 

On je kazao da će se od nadležnog tijela za mjeriteljstvo zatražiti i odgovor da li respiratorti "odgovaraju našim potrebama" i za šta služe: da li su mobilni ili se mogu koristiti na intenzivnoj njezi. 

Sjednica Odbora za saslušanje - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Sjednica Odbora za saslušanje

Rekao je da će se opvaj Odbor baviti aferom Srebrena malina, ali da bi mogao nastaviti sa radom utvrđujući i druge sumnjive nabavke tokom panedmije koronavirusa.   

Dragan Stevanović, predsjednik Odbora naglasio je da ovo tijelu ne utvrđuje krivičnu, već političku odgovornost. 

"Šta će to značiti u konačnici, ako Parlament usvoji naš izvještaj, ne mogu reći, jer znate da je ova Vlada u tehničkom mandatu, nema povjerenje ovog saziva Parlamenta, čak i da izglasamo nepovjerenje, šta bi to značilo", kazao je Stevanović. 

Kako je rekao, u slučaju nabavke respiratora, "postoje nekoliko apsolutno nerazumljivih stvari bilo kojem ozbiljnom domaćinu, a pogotovo instituciji" - da nema odluke nadležnog organa o nabavci, da nema specifikacije, nema javnog poziva...

"Imate navodno devet ponuda, od kojih je jedna Srebrena malina. Ni jedna od tih ponuda se ne može naći protokolisana u pismenoj formi", kazao je Stevanović. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije