Akcija Pravda: Delimustafić nezakonito prodavao stanove Arapima

Radiosarajevo.ba
Akcija Pravda: Delimustafić nezakonito prodavao stanove Arapima
Kantonalni sud u Sarajevu odredio je jednomjesečni pritvor Aliji Delimustafiću, Jusufu Škrijelju, Lejli Cerić, Samiri Skorupan i Suadi Hadžić koji se sumnjiče da su oštetili građane Bosne i Hercegovine i pravne osobe s kojima su surađivali.

U zajedničkoj akciji koja je bila planirana nekoliko mjeseci nakon opsežne istrage Tužilaštva Kantona Sarajevo i hrvatskog USKOK-a, u petak je bilo pretreseno više od 60 lokacija, od čega 20 u Hrvatskoj.

Prema medijskim navodima, Delimustafić i Škrijelj uhapšeni su zbog prevara i zloupotreba u trgovini nekretninama te se sumnja da su na taj način nezakonito stekli višemilionsku korist.

Sumnja se da su s više osoba nezakonito dolazili u posjed napuštenih stanova u Sarajevu i onda ih prodavali Arapima, a u tome im je pomagala bivša sutkinja sarajevskog Općinskog suda Lejla Fazlagić.

Fazlagić, koja posjeduje nekretnine u Hrvatskoj, nezakonito je uknjižavala stanove na osobe bliske uhapšenoj skupini. Stanove koje su oteli, Delimustafić, Škrijelj i ostali prodavali su Arapima preko svojih kompanija registriranih u općini Istočno Novo Sarajevo u Republici Srpskoj.

U posljednje dvije godine bilježi se golem porast kupnje nekretnina kojima su novi vlasnici postali Arapi, piše Večernji.ba. Vlasti BiH provode nekoliko akcija sumnjajući da su se Arapi domogli nekretnina na nezakonit način posredstvom fiktivno registriranih kompanija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije