Ahmet Sejdić o oslobađajućoj presudi: Ovo je važna pobjeda

F. V.
Ahmet Sejdić o oslobađajućoj presudi: Ovo je važna pobjeda
FOTO: Arhiv / Ahmet Sejdić sa Naserom Orićem

Sud Bosne i Hercegovine oslobodio je u utorak nekadašnjeg komandanta Prve višegradske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) Ahmeta Sejdića krivice za nečovječno postupanje prema civilima i ratnim zarobljenicima srpske nacionalnosti u Rudom i Goraždu.

Vijeće je ocijenilo da izvedeni dokazi nisu imali takvu snagu da bi Sejdić, nekadašnji komandant Odreda “Čole”, a kasnije Višegradske brigade ABiH, mogao biti proglašen krivim i po jednoj od 11 tačaka optužbe.

Sud BiH svih optužbi oslobodio Ahmeta Sejdića

Nakon oslobađajuće presude Sejdić je na društvenim mrežama napisao kako je "ponosan na sve koji su zajedno sa njim prolazili i prolaze kroz ovo veliko iskušenje".

"Iz cijele moje duše, koliko je imam, sam vam zahvalan. Nisam i znam da neću moći odgovoriti na "milion" poruka, čestitki, komentara i upućenih mi divnih želja pa na ovaj način upućujem iskreno zahvalnost svima vama. Ovo je važna pobjeda, ali nije konačna, pa ćemo se nastaviti boriti - do konačne. Sa vama dostojanstveno do pobjeda u budućnosti... Hvala vam dragi prijatelji", poručio je Sjedić.

Nakon oslobađajuće presude se oglasio Ahmet Sejdić

Podsjetimo, Vijeće Suda BiH nakon izvršene analize dokaza, nije van razumne sumnje moglo utvrditi da je optuženi počinio krivična djela i da je odgovoran za radnje iz optužnice.

Sejdić je oslobođen optužbi za nezakonito hapšenje srpskih civila iz sela Bučje (opština Goražde), njihovo prisilno preseljenje, nečovječno postupanje, mučenje i pljačkanje imovine u julu 1992. godine.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Mira Smajlović rekla je da je na osnovu dokaza utvrđeno da je Ratno predsjedništvo Goražda izdalo naredbu 43. goraždanskoj brigadi o razoružanju mještana Bučja, te da su za dalje postupanje bili nadležni Predsjedništvo i brigada, a ne optuženi Ahmet Sejdić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije