Ahmet Davutoglu: Plakao sam zajedno s Alijom Izetbegovićem kad je srušena Ferhadija

Radiosarajevo.ba
Ahmet Davutoglu: Plakao sam zajedno s Alijom Izetbegovićem kad je srušena Ferhadija
Na današnjoj svečanosti otvaranja Ferhadija džamije govorio je i premijer Turske Ahmet Davutoglu.

Gost iz Turske najprije je naglasio značaj što je Ferhat-pašina džamija opet otvorila svoja vrata vjernicima. 

"Zahvaljujem se Bogu što sam doživio ovaj dan i što sam ga podijelio s vama. Jednom sam davno rekao da kad bi na svijetu ostalo samo Sarajevo, svijet ne bi propao. I tada kad sam to rekao, doživio sam aplauze, svi su razumjeli šta sam htio kazati na turskom. Kad govorite od srca srcu, onda se lako razumjeti.

Došao sam da vam govorim od srca, u ime 78 miliona Turaka koje ovdje predstavljam. Imate 78 miliona prijatelja koji su s vama i kada ste tužni i kada ste radosni, da vas podrže.

Znajte da kada ovdje nekom krv krene na nos, kod nas krene krv iz žile kucavice. Vijest o rušenju Ferhadije onako kako je bila srušena prije 23 godine sam primio u Malezije. Bilo nam je jako teško. Kasnije je tamo boravio Alija Izetbegović i onda smo mi zajedno plakali.

Danas sam veoma sretan što sma ovdje ovim lijepim povodom", poručio je premijer Davutoglu u govoru koji je praćen aplauzima od samoga početka. 

Podsjećamo, proces obnove ovog dragulja među bosanskohercegovačkim građevinama trajao je dugo i bio je zahtjevan i skup. Dobar dio kamena vraćen je i ugrađen, jer, kako su govorile ovdašnje muftije, “svaki njen kamen predstavlja svetost” pa se nastojalo pronaći i vratiti kamen koji je stotinama godina slušao ovdje Božiju riječ i ibadet.

Potpuno su korištene stare, drevne tehnike, koje su korištene u ono vrijeme u 16. stoljeću, tako da se koristila kišnica, umjesto vode, umjesto maltera jaja i neki drugi materijali. Nastojalo se, koliko je bilo moguće, raditi istim tehnikama i vratiti Ferhadiji njen prvobitni izgled.

Obnova je koštala više od 10 miliona KM, a trajala je petnaestak godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije