Alibašić o operaciji u Siriji: Svi su vuci siti, samo ovce nisu na broju

Radiosarajevo.ba
Alibašić o operaciji u Siriji: Svi su vuci siti, samo ovce nisu na broju
FOTO: Arhiv / Ahmet Alibašić
Dr. Ahmet Alibašić, profesor na Fakultetu islamskih nauka (FIN) u Sarajevu i direktor Centra za napredne studije u Sarajevu, odličan je poznavalac prilika u islamskom svijetu.

On je za Radiosarajevo.ba kazao da posljednja operacija Sjedinjenih Američkih Država i saveznika u Siriji „ne znači ništa za Siriju i sirijski narod“ koji već sedam godina pati pred očima cijelog svijeta.

Piše: Faruk Vele

Trump objavio vojnu intervenciju na Siriju: Raketni napad na Damask

„Akcija je vrlo kontrolirana i ona je, ja bih rekao, osmišljena tako da ne isprovocira nikakve dodatne reakcije, da nema posljedica, da se pošalje poruka više svijetu nego samom režimu u Siriji, i njemu sličnima - da se hemijsko oružje ne smije koristiti. Usput je dobro došlo mnogima da skrenu pažnju sa svojih domaćih problema. Nekako mi se čini da su ovdje svi vuci siti, samo ovce nisu na broju“, kazao je Alibašić.

Dodao je da da se ne može govoriti o kraju Assadovog režima, niti o nevoljama za Siriju.

„Ova intervencija ne ide tome u prilog. Da li će se desiti, to je drugo pitanje. Uostalom, predsjednik SAD-a Donald Trump je rekao da ova misija ima svoj cilj - da se pošalje poruka kako se ne može hemijsko oružje koristiti. Ništa više od toga“, naglasio je Alibašić.

Ne očekuje ni moguću eskalaciju novih sukoba.

„Mada postoje najave savjetnika vanjsku politiku iranskog lidera da je Idlib sljedeći, pa možda u tom smislu da očekujemo narednu fazu. Ali, vezano za hemijski udar, Dumu koja je pala i ovu vrlo ograničenu reakciju, ne očekujem nova događanja u tom pravcu“, zaključio je Alibašić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije