BiH / Dvije vrste antibiotika bit će povučene zbog trajnih neželjenih posljedica

30. 05. 2019. u 17:29:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Agencija za lijekove Bosne i Hercegovine upozorila je zdravstvene radnike na ozbiljne posljedice hinoloskih i fluorohinoloskih antibiotika koji će biti povučeni s bh. tržišta.

Kako se navodi u saopćenju zabilježena su onesposobljavajuća, dugotrajna potencijalno trajna neželjena dejstva lijeka koja uglavnom zahvataju mišićno-koštani i nervni sistem.

Zbog toga su u cijeloj Evropskoj uniji preispitane koristi i rizici svih hinolonskih i fluorohinolonskih antibiotika te njihove indikacije.

„Lijekovi koji sadrže cinoksacin, flumekvin, nalidiksinsku kiselinu i pipemidinsku kiselinu bit će povučeni s tržišta. U BiH dozvolu za stavljanje u promet imaju lijekovi čija je aktivna supstanca pipemidinska kiselina - Palin kapsula, tvrda 20 x 200mg, Pipegal kapsula, tvrda 20 x 200mg i Pipem kapsula, tvrda 20 x 200mg. Dozvole za stavljanje u promet ovih lijekova će biti ukinute“, saopćili su iz Agencije za lijekove BiH.

Također, u preporuci zdravstvenim radnicima navodi se kako se ovi antibiotici ne smiju propisivati za liječenje lakših ili samoograničavajućih infekcija kao što su feringitis, tonzilitis i akutni bronhitis, za prevenciju putničkih dijareja ili infekcija donjeg urinarnog trakta, za terapiju infekcija koje nisu izazvana bakterijama, za blage do umjereno teške infekcije te pacijentima koji su prethodno imali ozbiljna neželjena dejstva na hinolonski ili fluorohinolonski antibiotik.

Dodaju da je oprez naročito potreban kod propisivanja ovih lijekova starijim osobama, pacijentima s oštećenjem funkcije bubrega, pacijentima s presađenim solidnim organom te onima koji se istovremeno liječe kortikosteroidima jer kod tih pacijenata rizik od fluorohinolonima izazvanog tendinitisa i rupture tetive može biti povećan.

Prema preporukama Agencije za lijekove BiH pacijenti trebaju odmah prekinuti liječenje ovim antibioticima kod prvih znakova neželjenih dejstava, kao što su tendinitis i ruptura tetive, bol u mišićima, mišićna slabost, bol u zglobovima, oticanje zglobova, periferna neuropatija i efekti na centralni nervni sistem.

NEMA KOMENTARA