Afera "Potkivanje": Podignuta optužnica protiv Pandže i Aleševića

2
Radiosarajevo.ba
Afera "Potkivanje": Podignuta optužnica protiv Pandže i Aleševića
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Tužilaštvo BiH

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu u predmetu protiv Marka Pandže i Nermina Aleševića.

Optuženom Pandža Marku stavlja se na teret da je počinio kazneno djelo-Primanje dara i drugih oblika koristi iz članka 217. stavak 2. KZ BIH.

Optuženom Alešević Nerminu stavlja se na teret da je počinio kaznena djela

-Davanje dara i drugih oblika koristi iz članka 218. stavak 2. KZ BIH, kao i -Neovlašetno prisluškivanje i tonsko snimanje iz članka 155. stavak 2. KZ RS u sticaju sa kaznenim djelom neovlašteno fotografiranje iz članka 156. stavak 1. KZ RS.

Ovaj predmet u javnosti i medijima poznat pod nazivom “Potkivanje” izazvao je veliki interes javnosti, a Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine je predmet formiralo nakon objave audio-video zapisa na internet portalima.

Nakon toga provedena je detaljna istraga te je saslušano više svjedoka, izvršeno niz vještačenja od strane različitih policijskih agencija i stručnih vještaka, te se pribavio 51 materijalni dokaz.

U ovom predmetu osumnjičeni Alešević Nermin je tražio od glavnog tužitelja da prema njemu ne preduzima kazneno gonjenje (imunitet). Navedeni zahtjev je odbijen. Protiv navedene odluke isti je podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH koja je odbačena.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Kako je ranije objavljeno, biznismen Nermin Alešević je dva puta službeno od VSTV-a tražio sastanak s predsjednikom Milanom Tegeltijom, ali, kako je rekao, nije dobio odgovor.

Nakon toga je Alešević krenuo neslužbenim putem i, uz posredovanje sada supendovanog inspektora SIPA-e Marka Pandže, uspio je u jednoj banjalučkoj kafani doći do predsjednika VSTV-a.

Tegeltija je u kafani saslušao Aleševića, obećao da će razgovarati s Dalidom Burzić, a Marko Pandža je od Aleševića tražio novac da “potkuje” Tegeltiju – vidljivo je na snimku koji je objavio magazin Žurnal.

Ovaj magazin je objavio video u kojem Alešević daje novac za, kako je rekao Pandža, “potkivanje” predsjednika VSTV-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije