Afera Piralen: Gdje se vozi mostarski mulj? 

Radiosarajevo.ba
Afera Piralen: Gdje se vozi mostarski mulj? 
Foto: Pravonagrad.ba / Opasni mulj u Mostaru

''Upravo problem količine mulja bilo je ono što je još u svibnju zadavalo glavobolju direktorima mostarskih Vodovoda'', piše udruženje Pravo na grad objavivši prepisku iz koje se vidi što su direktori mostarskog Vodovoda i Deponije, Mile Puljić i Mirsad Huseinagić, pisali Gradu.

Resorno ministarstvo ispravilo grešku u analizi mostarskog mulja

Objavljeni rezultati analize mulja sa prečistača otpadnih voda u Mostaru sadrže jednu nelogičnost o čemu su pisali brojni mediji uključujući i Radiosarajevo.ba. U izvještaju koji je nešto ranije u toku dana dostavljen medijima navedeno je da je uzorak za analizu uzet 17. jula ove godine, a da je analiza urađena u periodu od 20.

Iz ovog udruženja objavili su kako se mostarski gradonačelnik ''Ljubo Bešlić bavi lovom na unutarnje i vanjske neprijatelje, tražeći krivce za EPK poraz, a Vlada FBiH na sve načine pokušava diskreditirani analize Federalnog zavoda za agropedologiju i uništiti bilo kakav dokaz vezano za neke druge skraćenice recimo PCB, TPH, PAH, HCH'', piše Bljesak. 

NVO ponovo pita vlast: Gdje se odlaže mulj koji nastaje na kolektorima u Mostaru

Predstavnici Udruženja Futura Husein Oručević i Marin Bago su danas ponovo upozorili na mulj za koji tvrde da sadrži kancerogene materije, a koji nastaje na novoizgrađenim prečistačima za otpadne vode u Mostaru, piše portal Bljesak .

Što se mostarski gradonačelnik dosjetio, piše udruženje, nikada ne bismo saznali da 28. maja 2019. godine JP Deponija nije posjetila federalna inspektorica.

Tom prilikom, inspektorica je evidentirala da je na taj dan na deponiju dovezeno 3,32 t mulja, ali i da to nije prvi put.

Opasni mulj iz Mostara suše na otvorenom i odvoze na nepoznatu lokaciju

Građani Mostara su dobili informaciju i fotografije da se mulj s pročistača u koji sadrži opasne materije odvozi na nepoznatu lokaciju, naveli su iz projekta Pravo na grad. Hoće li ikada biti riješen problem deponije Uborak u Mostaru?

''Naravno, sve te navode Bešlić ne priznaje i nismo sigurni u koju vrstu neprijatelja ubraja federalne inspektore, ali je činjenica da  nije iskoristio pravo žalbe protiv Rješenja inspektorice što je svakako bilo logično, ukoliko je za takvo što imao dokaze. I dok s jedne strane javno demantira bilo kakvu i pomisao da bi se mulj mogao odlagati na deponiju, s druge strane, intenzivno radi na toj ideji. A dobra ideja zahtijeva, dobru financijsku konstrukciju'', navodi Pravo na grad dodajući kako je i iz Proračuna vidljiv troškovnik PPOV-a za 2019. godinu.

Objavivši još jedno pismo, navode kako ''savjetnica Grada uvjerava direktora JP Deponije kako treba/mora primiti mulj s pročistača''. 

''I kao što se vidi savjetnicu brine što će reći direktorica Ureda Svjetske banke, FUZIP je zabrinut za kontrolne table pročistača,  ali samo naš Ljubo brine gdje i kako se riješiti tog prokletog  mulja, kad već neće direktor deponije da ga primi. A struka kaže: 'Za trenutne količine mulja na pročistaču moguće je hitno zbrinjavanje samo na način da se mulj izveze iz BiH i spali na odgovarajućim spalionicama'. I tako, kao što se i vidi iz prethodnog email-a,  stigosmo u Gacko. Najavi gradonačelnik analize iz Njemačke i mogućnost spaljivanja mulja u TE Gacko.  Prošlo je od tada 5 mjeseci. Mi analizu nismo vidjeli, ali vidimo da mulj negdje nestaje. Eh sad je li u Gacku ili …'', pitaju se iz Prava na grad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije