Advokat Ademović odgovara ministru Grubeši: Deveti januar je atak na državu

Radiosarajevo.ba
Advokat Ademović odgovara ministru Grubeši: Deveti januar je atak na državu
Fena / Nedim Ademović

Ugledni sarajevski advokat prof. dr. Nedim Ademović u razgovoru za Radiosarajevo.ba odgovorio je na kontroverzne tvrdnje ministra pravde BiH Josipa Grubeše koji smatra da je neustavni dan RS-a legalan.

Piše: Faruk Vele

Podsjetimo, nastojeći odbraniti stranačkog šefa Dragana Čovića, a poslije žestokih reakcija iz BiH i posebno Republike Hrvatske, Grubeša je „ispalio“ da je, prema važećem zakonu Republike Srpske, dan tog entiteta, potpuno legalno - 9. januara.

Paradoksalno, Grubeša je i sam uprkos odluci Ustavnog suda BiH, i to kao član delegacije Hrvatske demokratske zajednice, prisustvovao obilježavanju neustavnog praznika.

"Jasno je svima da je novi zakon o praznicima RS formalno na snazi i da predviđa 9. januar kao Dan Republike Srpske. Međutim, suštinski, zakonska rješenja su ista kao i ona koje je Ustavni sud BiH ranije utvrdio da su neustavna. Drugim riječima, 9. januar, kao datum, slavio se on vjerski ili svjetovno, ne može biti u skladu sa Ustavom BiH i ne može predstavlja jedan javni praznik. Na kraju-krajeva, nova zakonska rješenja se pozivaju na neustavan i poništen referendum“, kaže Ademović za Radiosarajevo.ba.

Prema tome, dodao je Ademović, ako će se neko „igrati“ pravne države, onda će reći kako je u RS sve divno i krasno i da se čeka nova odluka Ustavnog suda BiH.

"Ako ćete biti ozbiljni, onda ćete bez bilo kakve dileme reći da RS ima neustavan praznik, diskriminatorski i neprihvatljiv, te da RS ne poštuje načela na kojima svaka država funkcioniše. Upravo ovo zadnje navedeno je razlog zašto cijeli demokratski svijet osuđuje RS. Svi su svjesni da RS atakuje na ustavnopravno uređenje BiH, negira principe pravne države i tekovine standarda ljudskih“, naglasio je on.

Oni koji, pak,  prema Ademoviću, pokušavaju braniti „formalistički, suštinski netačan i naivan pristup problemu“, pa tvrde da je, tobož, praznik 9. januar zakonski na snazi i mora se primijenjivati, kao što je to uradio državni ministar pravde, rade to samo iz dva moguća razloga.

"Oba su pogibeljna. Ili  pravdaju i slave negatorski odnos RS prema BiH, podržavaju diskriminatorski odnos javne vlasti prema  nesrbima, ideološki inspirisan etno-nacionalizmom, klerikalizmom i zlom istorijom ovih prostora.  Ili, pak, pravdaju Dragana Čovića koji je, odlaskom u Banja Luku, zabio sebi teški auto-gol, jer je popljuvao, prije svega, Ustavni sud BiH od kojeg očekuje da mu brani „princip legitimnog predstavljanja“, ali i javnu vlast u Republici Hrvatskoj koji su lobirali u EU, donosili deklaracije, i koji sada sami sebe posipaju  pepelom“, pojašnjava naš sagovornik.

Ademović, na koncu, zaključuje da je  9. januar „definitivno neustavan i predstavlja atak na državu“.

"Nažalost, država nije kapacitirana da se odupre u ovom momentu faktičkoj snazi RS. To su, također, činjenice. Zato se državne institucije moraju i dalje graditi. Taj proces, kao što ovaj slučaj pokazuje, ne predstavlja bilo kakvu unitarizaciju ili centralizaciju države na štetu entiteta, već institucionalnu izgradnju državnih institucija do mjere da ona može stati iza svojih odluka i, po potrebi, silom ih provesti. S druge strane, 9. januar kao pojavu treba međunarodnopravno, diplomatski i kulturološki izolovati kao događaj, kako bi građani RS, prije svih, shvatili da podržavanje takvog događaja predstalja iskorak u groznu prošlost i sveopću izolaciju“, zaključio je advokat Ademović u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije