Admiral James Foggo: NATO je u potpunosti predan pružanju podrške Bosni i Hercegovini

AA
Admiral James Foggo: NATO je u potpunosti predan pružanju podrške Bosni i Hercegovini
Foto: Dženan Kriještorac / Admiral James Foggo u posjeti BiH

NATO je predan nastavku snažnog partnerstva s BiH te jačanju saradnje, rečeno je danas nakon sastanka ministrice odbrane Bosne i Hercegovine (BiH) Marine Pendeš u ponedjeljak u Sarajevu s admiralom Jamesom Foggom, komandantom Zajedničke komande snaga NATO-a u Napulju.

Delegacija Zajedničke komande snaga NATO-a u Napulju, koju predvodi admiral James Foggo, komandant Zajedničke komande, posjetila je Ministarstvo odbrane BiH gdje je održan sastanak s ministricom Pendeš i najvišim predstavnicima Ministarstva odbrane i Zajedničkog štaba OS BiH.

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš kazala je kako su na sastanku razgovarali o mogućim i boljim vidovima saradnje, spremnosti NATO-a da pomogne BiH i MO, intenziviranju edukacije pripadnika Oružanih snaga (OS), a razmijenjena su i mišljenja o evroatlanskom putu zemlje.

Pendeš je podsjetila kako većina političkih lidera podržava članstvo u BiH te dodala kako postoje oni koji ne podržavaju članstvo, iako smatraju kako treba postojati određeni vid saradnje s NATO-om.

Razgovarano je o tom mogućem vidu saradnje kroz aktiviranje MAP-a i prvi Nacionalni godišnji plan (ANP).

"Mislim da je ova današnja posjeta bila djelotvorna, da su razgovori bili iskreni i ja očekujem i u budućnosti ovakvu potporu i što bolju saradnju", rekla je Pendeš.

Komandant Zajedničke komande snaga NATO-a u Napulju admiral James Foggo kazao je kako BiH ima ključnu ulogu za evropski mir i sigurnost i promoviranje stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

"NATO je predan nastavku snažnog partnerstva s BiH te jačanju naše saradnje i interoperabilnosti", rekao je Foggo.

Dodao je kako njegov posjet naglašava važnost BiH za NATO i Zapadni Balkan.

"Želim javno kazati da je NATO zahvalan BiH na njenom dugogodišnjem doprinosu operacijama podrške mira u cijelom svijetu, i to ne samo NATO-u nego i EU i UN", rekao je Foggo.

Smatra kako je doprinos BiH od izuzetne važnosti i doprinosi kolektivnoj sigurnosti i stabilnosti.

Podsjetio je kako su NATO i BiH 2005. počeli sarađivati na reformi odbrambenih institucija, a partnerstvo je prošireno 2006. kada je BiH ušla u Partnerstvo za mir.

"To partnerstvo se dalje razvijalo u proteklih 13 godina. Važno je nastaviti tom dinamikom i ići naprijed. Također, potičem BiH da nastavi napredovati tako što će svoj odbrambene i sigurnosne snage učiniti modernijim i interoperabilnijim", kazao je Foggo.

Dodao je kako će ova poboljšanja Oružanim snagama dati sposobnosti koje se mogu koristiti za pružanje pomoći civilnim organima u odgovoru na prirodne katastrofe u zemlji i nastavak doprinosa međunarodnim mirovnim i sigurnosnim misijama u inostranstvu.

Vjeruje kako savremene Oružane snage, da bi bile efikasne, ovise o adekvatnim resursima.

"Zauzvrat pružaju svojim građanima mir i sigurnosni okvir potreban za ekonomski rast i prosperitet zemlje", podsjetio je Foggo.

Istakao je kako NATO ostaje u potpunosti predan pružanju podrške BiH.

Podsjetio je i kako je NATO u decembru ponudio BiH da podnese svoj Prvi nacionalni godišnji program.

"Godišnji nacionalni program je zapravo dizajn kako BiH vidi svoje oružane snage, a nije nešto što vam Brisel govori kako bi one trebale izgledati", rekao je Foggo.

Foggo i delegacija prethodno su se sastali s članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije