Adem Zolj: Plašim se za budućnost Sarajeva ako određene stranke dođu na vlast

E. H.
Adem Zolj: Plašim se za budućnost Sarajeva ako određene stranke dođu na vlast
Foto: Radiosarajevo.ba / Zolj i Halebić

U zgradi Vlade Kantona Sarajevo danas je održana konferencija za medije na kojoj su govorili premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj i ministar finansija Jasmin Halebić, a povod je bio Nacrt budžet za 2019.godinu.

Premijer Zolj (SDA) kazao je da je danas na Vladi KS ponovo razmatran Nacrt budžeta KS.

"Budžet je ostao isti i usvojen je jednoglasno. Bilo je sitnih promjena, ali ništa značajno", istakao je Zolj.

Dodao je da pojedine stranke potcjenjuju inteligenciju predlagača budžeta.

"Nismo smanjili kapitalne investicije, čak smo povećali sredstva. Dajemo osnov onima koji će doći nakon nas. Ovo je najveći budžet do sad i oni sad imaju novca da realiziraju brojne projekte", smatra Zolj.

Prema njegovom mišljenju, pojedine stranke spinuju vijesti iznoseći netačne podatke.

"Plašim se za budućnost Sarajeva, ako određene stranke dođu na vlast. Dobit ćemo teatar od Skupštine KS. To se moglo vidjeti i na konstituirajućoj sjednici. Vidjeli smo selfije u Skupštini, a ti koji su to radili bili su i na koridi u Čevljanovićima. Međutim neće to ostati, ono što se konstituiralo može se i rasformirati", naglasio je Zolj.

On je dodao da su budžetom predviđeni brojni projekti i SDA je stvorio uslove da se oni realiziraju.

"Na njima je da Sarajevo dobije nove tramvaje, trolejbuse, da se rekonstruira pruga i da se izgradi nova. Sve se to sadrži u Nacrtu budžeta KS za sljedeću godinu. Mislim da oni nisu čitali ovaj dokument ili ga pogrešno čitaju", istakao je Zolj.

Zolj smatra da se, prema zakonskoj proceduri, do kraja godine može usvojiti budžet za narednu godinu.

Ministar finansija KS Jasmin Halebić (SDA) istakao je da priča o budžetu jeste stavljena u fokus, ali da se izgubio redoslijed koraka.

"Nikakva kataklizma u finansijskom smislu u KS neće se dogoditi. Stanje će minimalno biti jednako kao i u ovoj godini. Rashodovna strana budžeta se najviše sastoji od funkcioniranja administracije i kapitalnih projekata. Deficit će biti duplo manji u 2018. nego što je to bilo kad smo mi 2015. preuzeli mandate", pojasnio je Halebić.

Dodao je da KS nije opterećen dugovanjima, a naročito kad se poredimo s FBiH i RS.

"Ovi što tumače budžet i nalaze mane jednostavno porede kruške i jabuke. Ali sve je detaljno objašnjeno i sutra ćemo svima dostaviti saopćenje u kojem je to detaljno objašnjeno. Mi nismo povećali ni broj zaposlenih i to je tačan podatak", naglasio je Halebić.

Premijer KS je odgovarajući na pitanja kazao je da očekuje svašta u narednom sazivu Skupštine KS. Dodao je da je pesimističan kad je u pitanju rad Skupštine KS, ali da će to biti zanimljivo gledaocima pored malih ekrana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije