Aćimović: Bila bi mi čast; Lazović: Pitajte SDP

Radiosarajevo.ba
Aćimović: Bila bi mi čast; Lazović: Pitajte SDP

Ko će biti novi potpredsjednik Federacije BiH iz srpskog naroda, jedna je od političkih tema koja ostaje u sjeni najave formiranja rezervnog sastava MUP-a RS, straha od ponovnih sukoba, raspodjele fotelja i budućnih ministara... Ali, ipak, i veoma aktuelana. Posebno nakon izbora Milana Dunovića za vršitelja dužnosti predsjednika Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja KS početkom ovog mjeseca.

Piše: Faruk Vele

Dakako, i veoma važna, s aspekta funkcioniranja Federacije BiH.

 Ko su kandidati?

Mada dolaze i tumačenja da je FBiH izborom Dunovića praktično ostala bez potpredsjednika FBiH, član Predsjedništva DF-a, podsjetimo, tvrdi da „obnašanje ovih dviju funkcija nije u sukobu interesa i da zbog toga neće podnijeti ostavku“.

Iako je Zakon o sukobu interesa u organima vlasti FBiH jasan i kaže da je članstvo u upravnom odboru, nadzornom odboru, skupštini, upravi ili menadžmentu ili u svojstvu ovlaštenog lica u javnom preduzeću nespojivo sa javnim funkcijama izabranog dužnosnika, nosioca izvršne funkcije ili savjetnika, ipak, ne postoji komisija na nivou Parlamenta FBiH koja bi konstatirala mogući sukob interesa.

Dunović je, međutim, tvrdi da ZZO KS nije javno preduzeće, već ustanova, te da sve ostaje po starom.

U međuvremenu, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je konstatirala da Opći izbori 2018. godine nisu završeni. Konkretno nisu završeni posredni izbori i to dio koji se odnosi na izbor predsjednika i potpresjednika Federacije BiH.

Procedura izbora predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH propisana poglavljem 9A Izbornog zakona BiH još nije počela.

Dok je, sudeći po raspletu situacije na državnoj razini i obnovljenu spremnost na saradnju SDA i HDZ, jasno je da će predsjednik FBiH ponovo biti iz stranke Dragana Čovića, a bošnjački potpredsjednik iz redova vodeće bh. stranke, neizvjesno je ko će dati srpskog kandidata.

Pojedini portali su objavili da za novog potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda konkurišu tri kandidata: Miro Lazović, Drago Puzigaća i Draško Aćimović.

Predsjednik DF- Željko Komšić prošlog mjeseca je pozvao SDP da kandidira Miru Lazovića za potpredsjednika Federacije BiH, te pozvao SDA da ga podrži.

Međutim, više od mjesec dana kasnije u razgovoru za Radiosarajevo.ba Lazović je rekao da je njegovo ime u javnosti iznio gospodin Komšić, ali da poslije toga s njim niko nije kontaktirao na tu temu, niti su obavljani konkretni razgovori.

"Treba o tome pitati SDP", rekao nam je Lazović.

O mogućoj kandidaturi predsjednika Skupštine RBiH iz SDP-a zasad „mudro šute“. 

Prosvjeta i Finci za Aćimovića

Iza Puzigaćine kandidature nedvosmisleno stoji SNSD, čiji je on visoki funkcioner i višegodišnji član Predsjedništva te stranke. Njegov izbor dodatno bi zakomplicirao odnose i u FBiH, a nema sumnje da bi Dragan Čović, partner Milorada Dodika, rado vidio takvu kombinaciju. Dodik bi tako, nakon države, „zadeverao“ i FBiH.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić odgovorio je ranije da "Dodik može dobiti potpredsjednika u FBiH samo ako mu ga isporuči SDA“.

S druge strane, izbor Draška Aćimovića, bivšeg ambasadora BiH u Belgiji, koji je u decembru prošle godine napustio sve funkcije u SDP-u, za novog potpredsjednika Federacije BiH iz reda Srba, podržalo je Srpsko prosvjetno i kuturno društvo "Prosvjeta" iz Sarajeva. I to ne samo oni. Pored najstarijeg i najvećeg Srpskog prosvjetno kulturnog društva „Prosvjeta“ Aćimović je dobio i podršku gospodina Jakoba Fincija, predsjednika Jevrejske zajednice BiH.

Iz "Prosvjete" su ranije pozvali delegate u Domu naroda Federacije da prilikom izbora potpredsjednika u razmatranje uzmu nezavisnog kandidata za tu funkciju, Draška Aćimovića kao „osobu s diplomatskim i profesionalnim političkim iskustvom“.

Isticali su da se Aćimović "posebno zalagao za unapređenje odnosa između srpskog i drugih naroda u BiH i svojim radom pokazao je da je moguće unapređenje odnosa među njima".

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH je 8. februara 2019, javnosti je saopćila odluku partijskog Predsjedništva da će podržati kandidata iz reda srpskog naroda za potpredsjednika Federacije BiH kojeg SDA, ali koji je nestranački kadar i patriota.

Draško Aćimović je za Radiosarajevo.ba kazao da je počašćen činjenicom da se o njemu razgovara kao o mogućem kandidatu za potpredsjednika FBiH.

"Moja opredijeljenost je da u ovim teškim trenutcima za našu zemlju radim na unapređenju odnosa između naroda. Duboko vjerujem u mir, toleranciju, razumijevanje i ekonomsku stabilnost kao osnov za izgradnju jednog slobodnog društva. Ukoliko bi mi bila povjerena odgovorna dužnost potpredsjednika FbiH, bila bi to za mene velika čast", kazao je Draško Aćimović za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije