Raskrinkavanje.ba: Paracetamol ne sadrži smrtonosni virus Machupo

Radiosarajevo.ba
Raskrinkavanje.ba: Paracetamol ne sadrži smrtonosni virus Machupo
The Sun / Ilustracija
U posljedna 24 sata više od 23.000 korisnika Facebooka podijello je upozorenje vezano za Paracetamol, a portal za provjeru lažnih vijesti Raskrinkaj.ba tvrdi da su informacije zasnovane na potpuno izmišljenoj tvrdnji da lijek sadrži opasan virus.

Kako navode, upozorenje se pojavilo na privatnom profilu korisnika Nenada Milojkovića, bez ikakvih dokaza ili izvora za iznesenu tvrdnju, koja, kako navode, zvuči vrlo uznemiravajuće. U njemu se, naime, navodi da je novi "vrlo bijel i sjajan" Paracetamol kontaminiran opasnim, čak i smrtonosnim, patogenom.

"Pazite da ne uzmete pParacetamol na kojem piše P/500. To je novi, veoma bijeli i sjajni Paracetamol. Ljekari kažu da sadrži virus Machupo, koji se smatra jednim od najopasnijih virusa na svijetu s visokom stopom smrtnošću. Molim vas podijelite ovu poruku sa svim ljudima na vašoj listi kontakata, kao i s porodicom i spasite živote. Ja sam učinio svoj dio, sada je na vama red

Post je objavljen 9. januara, a u roku od samo jednog dana, fotografiju Paracetamola s popratnim upozorenjem podijelilo je čak 23.498 osoba. Facebook stranica Gradačac također je objavila isti post, uz identičnu fotografiju, nekoliko sati kasnije. Objava ove stranice do trenutka objavljivanja analize ima 715 dijeljenja.

"Pretragom ključnih riječi iz ove objave, utvrdili smo da je riječ o lažnoj vijesti koja kruži internetom već nekoliko mjeseci, a sada je stigla i do našeg govornog područja. Vijest je već provjerio fact-checking portal Snopes, u članku objavljenom u martu 2017. godine. Machupo (također poznat kao 'bolivijski hemoragijski virus' ili 'crni tifus') endemična je vrsta virusa u sjevernoj i istočnoj Boliviji, a širi se zrakom ili hranom", navode iz Raskrinkavanje.ba.

Upozorenje se pojavilo na Twitter profilu Olawoyin Edris u februaru 2017. godine, a identičan post, Raksirnkavanje.ba je našlo i na Facebook profilu DR Romal Mohammadi, iz aprila 2017. godine. Objava je naknadno izbrisana, a prije toga je dostigla brojku veću od 270.000 dijeljenja. Tokom 2017. godine, mnogi mediji, Facebook stranice i privatni profili iz cijelog svijeta dijelili su ovu vijest.

"Iza upozorenja nema nikakve istine. Kako je već utvrdio Snopes, Indonezijska agencija za hranu i lijekove, i objavila saopćenje u kojem demantira navode iz upozorenja: Prije širenja glasina po društvenim medija, agencija nikada nije dobila vjerodostojan izvještaj koji podupire tvrdnju da je virus Machupo pronađen u lijekovima Paracetamol ili drugim lijekovima. Machupo virus je poznata vrsta virusa koji se može prenijeti kroz zrak, hranu ili izravni kontakt. Virus Machupo može potjecati iz sline, urina ili izmeta zaraženih glodavaca i postati nosač (rezervoar) virusa. Šef agencije Penny K. Lukito, rekao je da agencija nikada nije pronašla Machupo virus u ovom medicinskom proizvodu", navodi se u saopćenju.

I dužnosnici javnog zdravstva u Maleziji također su razbili slične glasine, 8. februara 2017, naglasivši kako virusi obično ne mogu preživjeti proces stvaranja pilule.

"Malezijsko Ministarstvo za zdravstvo je srušilo glasine s društvenih medijia koje govore da P/500 paracetamol tablete u Maleziji sadrže Machupo virus. Generalni direktor zdravstva Malezije Datuk dr. Noor Hisham Abdullah rekao je da, kao i većina virusa, Machupo ne može živjeti u suhim sredinama kao što su paracetamolne tablete. Virus Machupo je kategoriziran u grupi Arenavirus koji bi mogao prouzrokovati hemoragičku groznicu. Trenutno, virus se može naći samo u Južnoj Americi. Noor Hisham izjavio je da ministarstvo nije primilo nikakva izvješća vezana za kontaminaciju paracetamola od vlasti iz bilo koje zemlje", saopćeno je.

Raskrinkavanje.ba utvrđuje da je riječ o lažnoj inforamciji s obzirom na to da su utvrdili da upozorenje nema nikakvu osnovu u činjenicama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije