'ACCOUNT' objavio priručnik za borbu protiv korupcije u javnim nabavkama

Radiosarajevo.ba
'ACCOUNT' objavio priručnik za borbu protiv korupcije u javnim nabavkama
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / ACCOUNT

ACCOUNT je danas predstavio Priručnik za sudije i tužioce: Korupcijski rizici u postupcima javnih nabavki čiji su autori Adnan Tulić, Mirela Porobić i Slobodan Golubović.

Kako je navedeno u saopštenju, Priručnik je rezultat aktivnosti Mreže ACCOUNT na polju borbe protiv korupcije u javnim nabavkama i cilj mu je pružiti doprinos efikasnijoj prevenciji  zloupotreba, te efikasnijem procesuiranju i sankcionisanju krivičnih djela korupcije u javnim nabavkama.

ACCOUNT - undefined

Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba: ACCOUNT

"Postoje pojedinci u pravosudnim institucijama koji žele da rade svoj posao, ali nemaju stručne literature. Ovo je naš doprinos pokušaju efikasnijeg procesuiranja korupcije u javnim nabavkama", kazao je Eldin Karić, direktor Mreže ACCOUNT.

Tvrde da kroz sistem javnih nabavki  godišnje se u Bosni i Hercegovini potroši preko dvije milijarde maraka. Ocijenili su da zbog velike količine novca koji se troši za nabavke dobara i usluga u okviru javnih projekata, oblast javnih nabavki je naročito podložna korupciji.

ACCOUNT - undefined

Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba: ACCOUNT

ACCOUNT je ukazao da je cilj uređenja sistema javnih nabavki, pored ostvarenja osnovnog načela ekonomičnosti i efikasnosti upotrebe javnih sredstava, jeste i borba protiv korupcije u toj oblasti.

"Imajući u vidu količinu novca u sistemu javnih nabavki, iskorak u procesuiranju korupcije u javnim nabavkama bio bi iskorak općenito u borbi protiv korupcije. Priručnik će olakšati svim kolegama svakodnevni rad na predmetima koji se tiču zloupotreba u sistemu javnih nabavki", ocijenio je Adnan Tulić, šef Odsjeka za korupciju Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona i jedan od autora Priručnika.

“Priručnik poseban akcenat stavlja na primjere iz sudske prakse, specifičnosti dokazivanja krivičnog djela, te ključne dileme i probleme u praksi procesuiranja korupcije u javnim nabavkama. Iako primarno namjenjen sudijama i tužiocima, Priručnik će biti od koristi i brojnim drugim akterima Sistema javnih nabavki”, istakla je Mirela Porobić, pravna savjetnica u Mreži ACCOUNT i jedna od autorica.
 
Priručnik za sudije i tužioce: Korupcijski rizici u postupcima javnih nabavki je dostupan za preuzimanje www.account.ba .

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije