Abdulah Skaka osudio antisemitske poruke u Sarajevu i Tuzli

Radiosarajevo.ba
Abdulah Skaka osudio antisemitske poruke u Sarajevu i Tuzli

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka oštro je osudio ispisivanje grafita uvredljivog sadržaja u Sarajevu i Tuzli, na stambenim zgrada u kojima žive članovi Jevrejskih porodica.

Na svom Facebook profilu je reagirao na ispisivanje grafita uvredljivog sadržaja u Sarajevu i Tuzli, na stambenim zgradama u kojima žive članovi Jevrejskih porodica.
 
"Građanke i građani Sarajeva decenijama njeguju različitost kultura a međureligijsko poštovanje Sarajevo je sačuvalo u najtežim vremenima. Uvjereni smo da je stav većine građana Sarajeva, da ovakvo djelovanje, bez obzira na etničku i vjersku osobenost, u ovom gradu nikada neće imati pogodno tlo. Pozivamo nadležne organe da otkriju počinioce, primjereno ih kazne i o tome obavijeste javnost", napisao je gradonačelnik Grada Sarajeva uz prigodnu fotografiju koja dokazuje kako je ovdje postojalo međureligijsko poštovanje.
 
Naime, objavio je vrlo poznatu fotografiju na kojoj su Zejneba Hardaga, muslimanka, koja sa sobom vodi Jevrejku Rivku Kavillo i njenu djecu u Sarajevu 1941. godine. Dok hodaju zajedno, Zejneba svojom maramom sakriva žutu zvijezdu na Rivkinoj ruci, što je tada bio znak raspoznavanja Jevreja.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije