80 posto niže cijene poziva, SMS-a i mobilnog interneta na dohvat ruke ili...

E. Halimić
80 posto niže cijene poziva, SMS-a i mobilnog interneta na dohvat ruke ili...
Foto: Unsplash.com / Ilustracija

Javnost u Bosni i Hercegovini u najmanju ruku je zbunjena neshvatajući kako je pitanje ukidanja roaminga za telefonske pozive postalo jedno od najznačajnijih u državi.

Teško je građanima zemlje koja redovno bude svrstana u evropsko dno po ekonomskim pokazateljima objasniti zašto “silni” bh. politički aparat “lomi koplja” šaljući saopćenja i objašnjavajući zašto su građanima potrebni jeftiniji pozivi.

Pravi značaj ove inicijative

Međutim u kontekstu političke stagnacije, postizborna politička elita nastoji građane uvjeriti u značaj ovog pitanja. Ipak, da li je ono toliko značajno ili ne odredit će svaki građanin za sebe, a legitimno je se zapitati da li se ista ta “elita” ima pohvaliti nečim drugim što bi barem donekle bilo značajno stanovnicima ove zemlje.

Ipak, iz Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine za portal Radiosarajevo.ba objašnjavaju da Sporazum o smanjenju cijena roaming usluga u regionu Zapadnog Balkana nije nova priča.

“Ovaj Sporazum proizilazi kao jedna od obveza iz prihvaćenog Višegodišnjeg akcijskog plana za unapređenje regionalnog prostora Zapadnog Balkana, a koji su prihvatili i potvrdili lideri u regionu Zapadnog Balkana, u Trstu, 12. jula 2017. godine, kao i Digitalne Agende za Zapadni Balkan, potpisane 17. maja 2018. godine u Sofiji”, istakli su.

Dodali su da u skladu sa tim, šest ekonomija regije Zapadnog Balkana (BiH, Srbija, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Albanija) započele su aktivnosti oko usuglašavanja novog Sporazuma o snižavanju cijene roaming usluga u regiji, odnosno njegovog potpunog ukidanja za korisnike.

“Kada govorimo o datumima onda treba reći da je prijedlog da Sporazum šest ekonomija Zapadnog Balkana bude potpisan 4 ili 5. aprila 2019. tokom Digitalnog Samita u Beogradu, a da njegova implementacija, odnosno početak prijelaznog roka do potpunog ukidanja roaminga između ovih država bude 1. jula 2019. godine i traje do 1. januara 2021. godine kada bi se u potpunosti ukinuo roaminga, odnosno prešlo na režim ‘roaming kao kod kuće’”, istakli su iz Ministarstva.

Niko nije protiv, ali ipak...

Naglasili su da niko nije protiv Sporazuma, što je prema njihovim riječima i više puta naglašeno.

“Međutim prijedlog je bio da početak prijelaznog roka umjesto 1. juli 2019. bude pomjeren na 1. januar 2020. godine kako bi se donijela odgovarajuća regulativa, napravile određene tehničko tehnološke pretpostavke, kao i zbog činjenice da se ovo događa u sredini godine i nije definirano financijskim planovima telekom operatera u BiH za 2019 godinu”, pojasnili su.

Iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH za Radiosarajevo.ba kazali su da je važno istaknuti da je Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) kao neko ko koordinanira ove aktivnosti obećao da će uraditi studiju kad je u pitanju smanjenje cijena usluga roaminga u regiji, ali ista nikad nije urađena niti je službeno dostavljena bilo kojoj od zemalja.

Nove cijene za stare usluge

Kako bi shvatili zašto se u odgovorima Ministarstva spominju i finansijski planovi telekom operatera u BiH, treba znati da je u prijelaznom periodu od 1. jula 2019. do 1. januara 2021. godine predviđeno da svaka dodatna naknada koja se primjenjuje za obavljanje reguliranih roaming poziva unutar ovih šest ekonomija, ne prelazi 0,05 eura po minuti, za SMS dodatna naknada ne bi prelazila 0,02 eura, a za iskorišteni megabajt interneta 0,015 eura.

Uzimajući u obzir trenutne prosječne cijene za mobilne usluge u roamingu, nove cijene bile bi niže za skoro 80 posto.

Pitanje da li se odgovornost s nefunkcionalne vlasti pokušava prebaciti na telekom operatere ne samo u BiH već i regionu koji u jedan glas ističu da je predloženi rok za provedbu sporazuma prekratak.

Poznato je da je u Evropskoj uniji proces ukidanja roaminga trajao oko 10 godina.

Ipak, sudeći prema izjavama Vijeća ministara BiH, Predsjedništva BiH, kao i entitetskih vlada u našoj državi jasno je da bi od 1. jula cijena usluga u roamingu trebala biti drastično smanjena, a da bi početkom 2021. roaming bio ukinut.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije